latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:25 | Аутор: РТРС

БиХ добила пса за откривање новчаница и наркотика (ВИДЕО)

Амбасада Француске у БиХ данас је у Сарајеву донирала Граничној полицији БиХ службеног пса за тражење и откривање наркотика и новчаница, као и дио пратеће опреме.
Гранична полиција добила пса - Фото: СРНА
Гранична полиција добила псаФото: СРНА

Начелник Теренске канцеларије за аеродроме Граничне полиције БиХ Фахрудин Ибрић навео је да је донација веома значајна за Јединицу граничне полиције Аеродрома Мостар, посебно због чињенице да је ријеч о првом псу у БиХ који открива новчанице.

Ибрић је истакао да је подршка Аеродрому Мостар важна и због чињенице да се у наредној години очекује повећање саобраћања увођењем нових редовних линија, саопштено је из Граничне полиције.

Претходно су белгијски овчар Маверик и водич паса Лео Зовко прошли тромјесечну обуку у специјализованом центру у Француској под покровитељством Канцеларије за унутрашњу безбједност при Амбасади Француске у БиХ, у сарадњи с француском Међуминистарском агенцијом за борбу против дроге и зависности.

Пас Маверик од сутра ће бити дио тима на Међународном аеродрому Мостар, чији је задатак спречавање кријумчарења наркотика, откривање новчаница и експлозивних направа, те свих других облика прекограничног криминала.

Аташе за унутрашњу безбједност при Амбасади Француске у БиХ Жан Франсои Капарос оцијенио је да је сарадња са Граничном полицијом веома добра, посебно у размјени информација и откривању фалсификованих докумената, нагласивши да је поносан што је Француска у могућности да допринесе безбједности границе БиХ.

Он је додао да ће Амбасада Француске у БиХ у складу с могућностима и даље подржавати рад и оперативно јачање Граничне полиције БиХ.

Извор: Срна