latinica  ћирилица
14/12/2017 |  15:55 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Трнинић: Декларација о критеријима за аутопут Београд - Сарајево је непотребна

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је Декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, коју је данас усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потпуно непотребна.
Бањалука, Трнинић и Јуско - Фото: СРНА
Бањалука, Трнинић и ЈускоФото: СРНА

Трнинић је, након састанка са министром транспорта и комуникација БиХ Исмиром Јуском, оцијенио да ова декларација нема никакву тежину, нити суштину, те да Република Српска има своја стратешка документа која су као таква дефинисала одређене трасе и приоритете.

"Такви документи су Просторни план Републике Српске, Стратегија транспорта Српске, као и стратегија на нивоу БиХ, која је дефинисала одређене правце", рекао је Трнинић новинарима у Бањалуци.

Према Трнинићевима ријечима, Декларација, чији је предлагач посланик СДС-а Младен Босић, представља покушај добијања политичких поена за оне који су против развоја мреже ауто-путева и против усвајања закона о акцизама.

"Сада ти људи очекују да подржимо њихове иницијативе које су против ставова Републике Српске. При одређивању трасе ауто-пута не узима се у обзир политика, већ економски, привредни, демографски и други параметри", поручио је Трнинић.

Он је навео да је сарадња ресорног министарства у Српској са Министарством транспорта и комуникација БиХ изузетно коректна, те да је на састанку са Јуском највише ријечи било о међудржавним пројектима, какви су мост према Црној Гори на завршетку пута између Фоче и Шћепан Поља, те мостови у Братунцу и Градишци.

"Мост у Братунцу биће у употреби када буду завршени потребни објекти и приступни путеви. Савјет министара је дефинитивно донио одлуку о заједничком граничном прелазу који је био једна од фаза за реализацију пројекта", нагласио је Трнинић.

Он је додао да је нетачан податак да је отварање моста "закочило" то што Република Српска није завршила експропријацију земљишта.

"Тај посао је завршен. Од Савјета министара затражили смо сагласност за потписивање споразума за право грађења заједничког граничног прелаза. Што се тиче изградње приступних путева, изабран је најбољи понуђач, те се приступило осталој инфраструктури, попут водовода и канализације", рекао је Трнинић.

Јуско је нагласио да је на данашњем састанку договорено да се помоћници из оба министарства састају барем једном мјесечно да би се лакше рјешавала спорна питања.

"Информисао сам Трнинића о оном што се дешавало на протеклој сједници Транспортне заједнице у Бриселу, гдје смо представили конкретне пројекте. Као приритет је постављен приступни пут Градишка", рекао је Јуско, додајући да је представљена и документација за инфраструктуру према Шћепан Пољу.

Јуско је нагласио да је на састанку било ријечи о активирању унско-санске пруге, додајући да су луке Задар, Сплит и Шибеник заинтересоване да своје робе превозе том пругом, што значи много нових радних мјеста, као и отварање нових магацинских простора.

Мост у Братунцу је, према Јусковом мишљењу, стратешки битан за БиХ, као и сви други инфраструктурни пројекти.

Говорећи о траси будућег ауто-пута од Сарајева до Београда, Јуско је навео да ускоро очекује састанак са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зораном Михајловић.

"Имам информацију да је Србија спремна за двије опције, једну која би ишла преко Вардишта и друга која би ишла преко Тузле. Одлука о траси овог ауто-пута је одлука коју морају донијети најважнији људи у БиХ", поручио је Јуско.

Он је истакао и да би 85 одсто територије БиХ до јула наредне године требало бити покривено дигиталним сигналом.

Извор: СРНА