latinica  ћирилица
14/12/2017 |  15:20 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Предсједништво БОРС-а тражи посебан статус за ову организацију (ВИДЕО)

Предсједништво Борачке организације Републике Српске (БОРС) данас је разматрало иницијативе БОРС-а за измјене Закона о удружењима и формацијама те измјене закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца са чим нису сагласни и што одбацују.
Душко Милетић - Фото: РТРС
Душко МилетићФото: РТРС

Разговарано је и о учествовању ове организације у обиљежавању Дана Републике Српске.

"Инсистирали смо и донијели низ закључака у смјеру захтјева за издвајање БОРС- а и давање посебног статуса тој организацији како би њени чланови добили посебан статус у Републици Српској. Са два ешалона, могуће и трећим, са око 100 учесника из свих општина Српске учетвоваћемо у обиљежавању Дана Републике", рекао је предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић.

Желе истаћи и писмо које су добили од затвореника у затвору Фоча. Траже додатне информације од министарства правде и објашњење о ставовима КПЗ Фоча, који нису прописани законом.

"Тражићемо посебну сједницу скупштинског одбора за борачко - инвалидска питања, након чега ћемо сазвати Српски сабор свих бораца који ће бити увертра у протесте због нерјешавања бројних борачких питања која су упућивали надлежним институцијама", додао је Милетић.

Не одустају од захтјева да се за око 3.500 бораца старијих од 65 година који не могу остварити право на пензију да добију посебну накнаду. Траже и измјене низ закона, између осталог као примјер су навели, да је борац из ФБиХ у Федерацији ослобођен путарине док је борац из Републике Српске путарину обавезан плаћати.

М.Вујиновић/РТРС