latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:50 | Аутор: РТРС

"Нема разлога да Закон о акцизама не буде разматран по хитном поступку"

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да нема ниједног разлога да овај дом данас не расправља о сету закона о акцизама по хитном поступку, како је то предложио Дом народа, без обзира што је "немушто радила" Комисија за финансије и буџет Представничког дома.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

- Представнички дом треба да ради онако како је то Дом народа предложио, не водећи рачуна да је Комисија за финансије и буџет потпуно неосновано водила расправу у томе. Предлагач је навео да закон треба разматрати по хитном поступку, а онда на волшебан начин на Комисији за финансије и буџет неко ко не познаје Пословник предложи да се тај сет закона разматра по скраћеном поступку - појаснила је Мајкићева.

Она је истакла да је такво понашање Комисије за финансије и буџет права слика Представничког дома БиХ.

Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Предраг Кожул прекинуо је сједницу Комисије у тренутку када је требало да се изјасни о сету закона о акцизама.

Након што је Комисија у дневни ред сједнице уврстила сет закона о акцизама, Кожул је прекинуо сједницу како би од Колегијума Представничког дома затражио тумачење члана 106 Пословника Представничког дома у вези с могућношћу разматрања ових приједлога закона на сједници Комисије.

Приједлог да неки закон буде разматран по хитном поступку значи да он не може бити разматран на комисијама и да на његов текст не могу бити предлагани амандмани.

Велики проблем што је Дејтонски споразум оспораван и мијењан

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић упозорила је да је у БиХ данас велики проблем што је Дејтонски споразум веома оспораван и то што је у знатној мјери измијењен.

Поводом 22 године од званичног потписивања Дејтонског споразума у Паризу, Мајкићева је подсјетила да су високи представници у БиХ, а послије и многи политичари, учинили све да он буде промијењен.

- Нисмо у стању да се придржавамо договора и онога што је Дејтонски споразум значио - оно што пише, а не оно како га многи тумаче - истакла је Мајкићева.

На данашњи дан прије 22 година у Паризу је званично потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски споразум, чиме је окончан грађански рат у БиХ.

Извор: СРНА