latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:45 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Грачаница- "На млијечном путу" отворио 3. КиМ филмски фестивал

Треће издање Косово и Метохија међународног филмског фестивала (КММФФ) синоћ су свечано отворили директор и селектор Фестивала Мирослав Могоровић и глумица Народног позоришта у Приштини Јасмина Стоиљковић, а затим је приказан филм Емира Кустурице "На млијечном путу".
Филм "На млијечном путу" - Фото: Screenshot
Филм "На млијечном путу"Фото: Screenshot

КММФФ је замишљен као међународни филмски фестивал, али са акцентом на промоцији српске кинематографије и културе. Фестивал, користећи филм као изражајно средство доступно широком аудиторијуму је ту да подсјети на универзалне вриједности, првенствено на принципе заједништва, равноправности и солидарности, али и да укаже на неопходност очувања културе на Косову и Метохији, као круцијалног сегмента једног друштва.

Директор фестивала Мирослав Могоровић је, поздрављајући публику у пуној сали Дома културе Грачаница, изразио очекивање да се са реализацијом овог фестивала важног за културни живот Срба са КиМ настави и у будућности, с тим да ће посебна пажња бити посвећена приказивању филмова из програма КММФФ и у другим српским енклавама.

Приход од продаје улазница за Кустуричин филм биће прослијеђен у хуманитарне сврхе за социјално угрожене становнике Грачанице.

Првог фестивалског дана публика је имала прилику да погледа одличну црнохуморну комедију "Игла испод прага" редитеља Ивана Мариновића, а најмлађи су уживали у три цртана филма синхронизова на српски - "Мали шеф", "Дружина из џунгле" и "Тврд орах 2". На крају програма приказан је британско-кинески трилер С.М.А.Р.Т. Потјера с Орландом Блумом у главној улози.

Вечерас ће бити приказани филмови "Бисер Бојане" Милана Караџића, те комедија Николе Које "Стадо". Програм другог фествалског дана затвара планетарни хит "Планета мајмуна – Рат".

Посљедњег, трећег фестивалског дана, биће приказани 3Д цртани филмови "Чудовишта из моје породице", "Мали шеф" и "Вау вау звијезда", затим српски кандидат за Оскара "Реквијем ѕа госпођу Ј." редитеља Бојана Вулетића, те комедија из Црне Горе “Тхе Боокс оф Књиге: Случајеви правде".

Током 3. Косово и Метохија међународног филмског фестивала, који се се под слоганом "Овде!" у организацији Европског културног форума одржава од 13. до 15. децембра у Грачабици, биће приказано укупно 14 филмова.

Извор: Агенције