latinica  ћирилица
14/12/2017 |  12:53 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Завршен мозаик на куполи Храма Светог Саве у Београду

У Храму Светог Саве у Београду завршени су радови на изради мозаика на куполи у организацији компаније Гаспром њефт.
Мозаик на куполи Храма Светог Саве (фото:Danas.rs) -
Мозаик на куполи Храма Светог Саве (фото:Danas.rs)

Специјална комисија, у чијем саставу су представници Министарства културе Русије, Федералне агенције Росотрудничество, Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма, високо је оцијенила квалитет и умјетничко остварење мозаичког платна.

Пројекат уређења куполе Храма реализовао је умјетнички колектив под руководством академика Руске академије умјетности Николаја Мухина, а Гаспром њефт је за овај пројекат дао четири милиона евра.

Уређење куполе Храма на Врачару представља један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свијету: укупна површина платна је 1.248 квадратних метара. На изради централне композиције "Вазнесење Христово", која украшава куполу Храма, радило је 70 руских и српских уметника.

- Русију и Србију повезује вишевјековно пријатељство. Наши народи су успоставили односе још у вријеме крштења Русије. И православље је постало једна од фундаменталних основа јединства Русије и Србије. Зато нема ничег необичног у томе што је управо православни храм постао главни симбол српско-руске духовне везе - изјавио је Александар Дибаљ, руководилац пројекта.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свијету. Изграђен је на мјесту спаљивања моштију Светога Саве од стране отоманских власти 1594. године.

Храм је пројектован крајем 19. вијека, али је изградња почела тек 1935. године. Међутим, изградња је била одложена због Другог свјетског рата. Подизање куполе је завршено 1989. године, а званично је Храм отворен тек 2004. године, док унутрашње уређење још траје.

Извор: Спутњик