latinica  ћирилица
14/12/2017 |  12:44 | Аутор: РТРС

Рестауриран филм "Ко то тамо пева"

Рестаурирана копија култног домаћег филма "Ко то тамо пева" (1980) Слободана Шијана биће приказана вечерас у Југословенкој кинотеци, чиме почиње презентација пројекта - Вип Кинотека.
"Ко то тамо пева" - Фото: РТРС
"Ко то тамо пева"Фото: РТРС

Југословенска кинотека у сарадњи с компанијом Вип мобиле започела је дигиталну рестаурацију српске филмске баштине.

У наредних годину дана овим пројектом јавности ће бити представљено 10 рестаурираних верзија значајних остварења српске кинематографије.

Пројекат Вип Кинотека има за циљ да се очувају и заштите неки од најпознатијих наслова седме умјетности који су проглашени за национално културно добро од великог значаја.

Први у низу приказаће се култни филм домаће кинематографије, који се нашао на врху листе 100 српских филмова који су прошле године добили статус културног добра од великог значаја.

Пројектом Вип Кинотека, који тренутно обухвата 10 филмских остварења од националног значаја снимљених у периоду од 1967. до 1993. године, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског насљеђа.

У оквиру овог пројекта биће очувани и заштићени, између осталих, и филмови Живојина Павловића, Горана Марковића, Живка Николића, Срђана Карановића.

Публика ће Шијанов филм "Ко то тамо пева" моћи да погледа и 20. децембра, а предвиђено је да се филмови у оквиру Вип Кинотеке приказују широм Србије.

Извор: Агенције