latinica  ћирилица
13/12/2017 |  20:29 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Представљена споменица о професору Предрагу Гуги Лазаревићу

У Бањалуци је вечерас представљена Споменица о професору Предрагу Гуги Лазаревићу која садржи детаље о богатој каријери и раду овог професора.
Бањалука: Представљена Споменица о професори Предрагу Гуги Лазаревићу - Фото: СРНА
Бањалука: Представљена Споменица о професори Предрагу Гуги ЛазаревићуФото: СРНА

Приређивач Споменице Душко Певуља рекао је да је Лазаревић несвакидашња и стваралачки богата личност, разноврсних интересовања.

"Први дио књиге посвећен је Лазаревићевом стваралачком опусу - његовим књигама, радовима и научним и стручним преокупацијама, затим слиједи дио у којем се налазе три репрезентативне научне расправе професора, те поглавље у којем о Лазаревићу говоре његови пријатељи и сарадници", рекао је Певуља новинарима.

Он је додао да књига садржи и детаљну библиографију Лазаревићевих радова, као и његове фотографије и да ће бити основ, али и позив онима који буду проучавали његово дјело.

"Ова споменица постићи ће свој циљ ако успије да изазове истраживаче да се баве изузетним дјелом професора Лазаревића", рекао је Певуља.

Аутор и уредник едиције Споменице Лука Кецман навео је да је Лазаревић био дугогодишњи радник Универзитета у Бањалуци, те истакао његов велики значај, како за Бањалуку, тако и за Републику Српску, о чему говоре и текстови у Споменици.

"Био је декан Педагошке академије, али и вишеструко значајно име града Бањалука. Прије неколико година добио је и почасни докторат Универзитета у Бањалуци", рекао је Кецман.

Он је додао да је циљ едиције Споменице да се поведе рачуна о свим значајним људима који су оставили неизбрисив траг својим доприносом развоју Универзитета.

Ово је прво издање из едиције Споменице коју издаје Универзитет у Бањалуци.

Истакнути српски књижевник и члан Сената Републике Српске Предраг Гуго Лазаревић преминуо је 2014. године у Бањалуци у 85. години.

Био је професор на Педагошкој академији 23 године, потом директор Народне и универзитетске библиотеке "Петар Кочић" у Бањалуци и управника Народног позоришта.

Лазаревић је био члан Сената Републике Српске од 1996. године.

Извор: СРНА