latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:54 | Аутор: РТРС

Србија: Руси позвани да приватизују предузећа из хемијског комплекса

У Београду је делегацији руске Думе представљен приватизациони портфолио Србије, а руске компаније су позване да приватизују српска предузећа, посебно из хемијског комплекса.
Дума - (фото:Sputnik/ Сергей Кузнецов) -
Дума - (фото:Sputnik/ Сергей Кузнецов)

Портфолио је делегацији Одбора руске Думе за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво представио државни секретар у Министарству привреде Србије Драган Стевановић.

Стевановић је посебно представио три компаније хемијског комплекса - "Петрохемију", "Азотару" и "МСК", саопштено је из Министарства привреде Србије.

Подсјетивши да је јуче расписан јавни позив за приватизацију "МСК", Стевановић је навео да би све три компаније хемијског комплекса могле да занимају руске компаније, јер је гас основна сировина ових предузећа.

Он је навео да има и других предузећа у приватизационом портфолију за које би руски инвеститори могли да покажу интересовање и замолио представнике руске Думе да потенцијале за ову врсту сарадње представе компанијама у својој земљи.

Делегација из Русије указала је Стевановићу и да је у тој земљи веома цијењен став Србије да руским пријатељима не уводи санкције, иако је земља кандидат за чланство у ЕУ.

Стевановић је одговорио да је став Србије по том питању јасан, да је предсједник Србије Александар Вучић лично више пута поновио да је Србија на европском путу, али да неће уводити санкције Русији.

"Односи Србије и Руске Федерације су пријатељски, засновани на политичкој и економској сарадњи и то се не доводи у питање", додао је Стевановић.

Извор: СРНА