latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:18 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Жалбени поступак у Хагу, без Шешеља. Поручио: "Тамо се не враћам!" (ВИДЕО)

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове саслушало је жалбу Тужилаштвa на ослобађајућу пресуду у предмету Шешељ. Лидеру радикала, који се није одазвао на позив, додијељен је бранилац по службеној дужности, и рок од десет дана да одговори на жалбу. На жалбу ће одговорити, али у Хаг се, поручује, неће враћати.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Од Жалбеног вијећа, којeм предсједава Теодор Мерон, затражено је да, или преиначи пресуду и прогласи Шешеља кривим, или наложи поновно суђење, јер је Претресно вијеће, како тврди Тужилаштво, игнорисало доказе о злочинима у Хрватској и БиХ, није извршило процјену кредибилности доказа одбране и није узело у обзир намјеру у учествовању у удруженом зочиначком подухвату.

Тужилац Матијас Маркусен тврди да је Шешељ више пута тврдио да Срби и Хрвати не могу заједно да живе, да ће потећи ријеке крви ако БиХ прогласи независност. Такве изјаве, каже Маркусен, морале су бити узете у обзир, али нису...

Тужилаштво се жалило што велики дио пресуде није образложен, већ су само набројани одбачени наводи оптужнице. Судија је прекинуо тужиоца, наводећи да не види како би то утицало на пресуду. Тужилаштво је одбијање доказа о присилном пресељавању навело као очигледну грешку Претресног вијећа.

"Шешељ је имао намјеру да протјера Хрвате и несрпско становништво. То је био заједнички злочиначки циљ који се наводи у оптужници. Међутим, већина чланова Вијећа није се никада дотакла тог питања у својој анализи удруженог злочиначког подухвата што показује да кључно питање у овом предмету није пресуђено како треба", нагласио је тужилац.

Војиславу Шешељу, који се није појавио на претресу, додијељен је бранилац по службеној дужности, Колин Рохан, али која нема право да се изјашњава, већ само брине о исправности процедуре.

Шешељу је дат рок од десет дана да се писмено изјасни о жалби, што ће лидер радикала и учинити, али у Хаг се, каже, неће враћати.

"Могу ме испоручити само везаног у кавезу", рекао је Шешељ и додао да је одбио и да учествује у претресу путем видео-линка.

Шешеља је у марту прошле године, након деценије у притвору, Претресно вијеће ослободило свих тачака отпужнице.