latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:01 ⇒ 14/12/2017 | 09:39 | Аутор: РТРС

Усвојен буџет Српске; Законом о дјечијој заштити незапосленим мајкама 405 КМ (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку буџет Републике Српске за 2018. годину у укупном износу од 3,3 милијарде КМ, што представља увећање од 137 милиона КМ, односно 4,3 одсто у односу на средства планирана буџетом за 2017. годину.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Буџетом за наредну годину планиран је суфицит од 125,2 милиона КМ, док је буџетом за 2017. годину планиран суфицит од 67,1 милион КМ, а биће усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочне зајмова од међународних финансијских институција.

Порески приходи планирани су у износу од 2,494 милијарде КМ, што је више за 5,3 одсто или 124,7 милиона КМ у односу на пореске приходе планиране буџетом Српске за ову годину, а процијењени буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у наредној години износе 2,558 милијарди КМ, наводи се у овом документу.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је у завршној ријечи да предложени буџет Републике Српске за 2018. годину одговара финансијској снази Српске.

"Сигурни смо да је предложени буџет довољан за несметано функционисање свих институција Републике", истакао је Тегелтија.

Он је рекао да је распоред средстава у буџету извршен на фер и поштен начин између поједних категорија друштва, те да је Влада за Приједлог буџета добила подршку највећег броја социјалних партнера са којима је разговарано.

Он је рекао да ће Република Српска у 2018. години имати знатно бољи финансијски резултат када је ријеч о дефициту.

"Први пут буџет Српске усваја се на основу мишљења Фискалног савјета Републике Српске који је дао позитиван став у вези са процедуром усвајања закона о буџету и појединих критеријума са становишта висине јавог дуга и дефицита", истакао је Тегелтија.

Он је поновио да су сви буџетски корисници потписали изјаву о фискалној одговорности, а сви оригинали ове изјаве налазе се у ресорном министарству.

По хитном поступку усвојен је и Закон о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину, којим је дефинисано да се укупни издаци буџетских корисника, укључујући и издатке за отплату дуга, распоређују у складу са одлуком о усвајању буџета Републике Српске за 2018. годину.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године који је израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и којим су представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у том периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о дјечијој заштити, којим се уводи право на матерински додатак за све незапослене породиље у износу 405 КМ у трајању 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете 18 мјесеци.

По хитном поступку усвојен је и Закон о доприносима чији је основни циљ смањење стопе доприноса за осигурање од незапослености, у корист повећања стопе доприноса за дјечију заштиту да би Фонд за дјечију заштиту у 2018. години и надаље могао финансирати право на матерински додатак у износу од 405 КМ, који је предложен Законом о дјечијој заштити.

Усвојен је још један документ који дотиче дјечија права. Нацртом закона о Регистру лица осуђених за сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце, први пут уводе се механизми заштите. Биће им онемогућено да раде са дјецом.

Парламент Српске је по хитном поступку усвојио Закон о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, који прописује да парламент Српске одлучује о укупном годишњем износу за који Република може издати гаранцију у току једне године, а да за издавање појединачних гаранција, у оквиру тог износа, парламент овлашћује Владу.

По хитном поступку усвојен је Закон о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске, чиме се стварају услови за прецизније и ефективније праћење броја запослених, а с циљем ефикасније државне управе и контроле коришћења буџетских средстава за лична примања запослених.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о Правобранилаштву Српске, чији је циљ успостављање организованог, функционалног, професионалног, одговорног и самосталног Правобранилаштва.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Одлуку о дугорочном задуживању Српске за 2018. годину у максималном износу до 477 милиона КМ, као и Одлуку о краткорочном задуживању Српске емисијом трезорских записа за 2018. годину у износу од 86,6 милиона КМ.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 25. посебне сједнице након што је апсолвиран дневни ред.

Након сједнице, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић оцијенио је у изјави новинарима да усвајањем ових докумената, прије свега буџета и програма економских реформи, парламент Српске улази у наредну годину као најбољи парламент у БиХ.