latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:46 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Тужилаштво у Хагу сматра да у случају Шешељ суд није правилно тумачио право

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ данас је саслушало усмену аргументацију жалбе коју је Тужилаштво уложило на ослобађајућу пресуду у поступку против Војислава Шешеља, коју је 31. марта 2016. године изрекло Претресно вијеће Хашког трибунала.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Тужилаштво је изнијело тврдње да је Претресно вијеће погрешно примијенило право, јер није пружило образложено мишљење и да је погрешно тумачило чињенице када је Шешеља ослободило оптужби, саопштено је из Механизма. У саопштењу се наводи да је Тужилаштво захтијевало да Жалбено вијеће преиначи пресуду Претресног вијећа и прогласи Шешеља кривим у складу с оптужбама и сходно томе му изрекне казну или алтернативно да наложи понављање суђења.

У саопштењу се наводи да Шешељ, који се опредијелио да се сам заступа, није био присутан на жалбеном претресу, а у свом поднеску достављеном прије претреса навео је да нема намјеру да присуствује претресу. Предложено је да, због тога, Механизам имкенује браниоца Шешеља у приправности. У свом поднеску достављеном прије претреса Шешељ је тврдио да жалбу Тужилаштва треба одбацити у цијелости.

Војислав Шешељ има прилику да одговори на усмене аргументе Тужилаштва у року од 10 дана од тренутка када прими транскрипт претреса по жалби на српском језику.

Извор: СРНА