latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:26 | Аутор: РТРС

Захарова: Наставак преговора ће помоћи смањењу тензија

Наставак израелско-палестинских преговора ће помоћи да се смање тензије на Блиском истоку након одлуке Вашингтона да пресели америчку Амбасаду у Јерусалим, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова, портпаролка МИП Русије - Фото: RT
Марија Захарова, портпаролка МИП РусијеФото: RT

Она је рекла да Москва озбиљно схвата ситуацију у региону, коју је изазвао контроверзни потез америчке администрације.

"Убијеђени смо да је нови почетак преговора између Израела и Палестине једини начин да се ситуација помјери са мртве тачке", рекла је Захарова.

Захарова је додала да су преговори неопходни како би се достигло стабилно и трајно рјешење сукоба, базирано на добро познатим одлукама међународне заједнице, преноси ТАСС.

"Крећемо даље од чињенице да све стране треба да се уздрже од поступака који могу лоше да утичу на невино становништво и да угрозе прилику да сви у региону имају мир, правду и безбједност", напоменула је она.

Портпарол руског Министарства је подсјетила да је одлука америчког предсједника Доналда Трампа да пресели амбасаду у Јерусалим и да овај град призна за израелску пријестоницу изазвала протесте на палестинским територијама на Западној обалу, укључујући Источни Јерусалим и Појас Газе.

Из Министарства је саопштено да су до сада на протестима погинула четири Палестинца, док је на десетине људи повријеђено у сукобима са израелском полицијом.

Протести су организовани у многим арапским и муслиманским земљама, укључујући Египат, Либан, Мароко, Турску, Индонезију и Малезију.

Извор: СРНА