latinica  ћирилица
13/12/2017 |  14:37 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Русија и Кина поздравиле одлуку САД о Сјеверној Кореји

Русија и Кина подржале су спремност САД да без предуслова покрену дијалог са Сјеверном Корејом о њеном нуклеарном и балистичком програму.
Кина и Русија (Фото: Flickr/Mark Turner) -
Кина и Русија (Фото: Flickr/Mark Turner)

"Таква конструктивна изјава много је више задовољавајућа од реторике сукоба која се до сада користила. То свакако поздрављамо", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков и додао да је руски предсједник Владимир Путин у неколико наврата рекао да је "ратна реторика" контрапродуктивна у рјешавању кризе.

И Кина је данас поздравила одлуку америчких власти, мада је портпаролка Бијеле куће Сара Хакаби Сандерс рекла да предсједник Доналд Трамп није промијенио став о Сјеверној Кореји.

Кинески МИП изразио је наду да ће Вашингтон и Пјонгјанг "предузети значајане кораке за успостављање дијалога".

Русија и Кина се залажу у УН за дијалог са Сјеверном Кореје којој је уведен низ санкција због тестирања нуклеарних и балистичких ракета.

Шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон изјавио је синоћ да су САД спремне на разговоре са Сјеверном Корејом "без предуслова", иако остају одлучне да на све начине, укључујући и војним путем, убиједе Пјонгјанг да одустне од нуклеарног програма.

"Спремни смо на разговор са Сјеверном Корејом када та земља то буде хтјела. Спремни смо за први састанак без предуслова", рекао је Тилерсон чија изјава представља ублаженији став од Трамповог.

Тилерсон је додао да "иза дипломатије увијек постоји јако војно присуство.

"Ако Сјеверна Кореја учини лош избор, спремни смо и за војну опцију", упозорио је Тилерсон и додао да САД "једноставно не могу да прихвате да Сејверна Кореја посједује нуклеарно оружје".

Истовремено, лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг-ун је рекао да ће његова зеља наставити развој националне одбрамбене индустрије и да ће "побиједити у сукобу са империјалистима и САД".

Извор: Агенције