latinica  ћирилица
13/12/2017 |  13:48 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

ЦИК: Санкционисане 23 политичке странке ове године

Служба за ревизију Централне изборне комисије БиХ контролисала је изворе финансирања политичких странака, те је ове године ЦИК у износима од 500 до 4.000 КМ санкционисао 23 од 119 политичких странака, рекла је предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

"У току ове године смо извршили преглед за 122 политичке странке које су поднијеле извјештај за 2016. годину. Након тога слиједи ревизија странака на терену, а наредне године санкционисање оних који су кршили закон", најавила је Хаџиабдићева.

На страници ЦИК БиХ постављено 516 изјава о имовинском стању званичника који су изабрани на претходним изборима.

"Ми смо 2012. уклонили обрасце изјава о имовинском стању према налогу Суда БиХ, односно према налогу Агенције за заштиту личних података. Све вријеме смо тражили начин на који ћемо поново презентовати те изјаве које су све вријеме биле доступне јавности у ЦИК-у, али нису биле постављене на нашу страницу", рекла је Хаџиабдићева.

Додала је да су у складу са законом из изјава уклоњене изјаве адресе званичника, адресе њихове имовине и имена и презимена чланова њихове породице.

"До марта наредне године унијећемо 141 изјаву начелника изабраних на локалним изборима, а након тога више од 3.000 изјава за изабране у општинским вијећима, односно скупштинама општина", рекла је она.

Подсјетила је да закон превиђа обавезу подношења изјаве само за изабране званичнике, те да ЦИК нема обавезу да улази у истинитост тих података.

Најавила је да ће фокус ЦИК-а БиХ у наредном периоду бити што боља организација избора, као и ревидирање постојећих и усвајање нових подзаконских аката.

Извор: СРНА