latinica  ћирилица
13/12/2017 |  11:44 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Кластерско пословање за лакши наступ на тржишту

Пољопривредни произвођачи у Републици Српској ускоро би требало да пређу на кластерско пословање, односно да се удружују како би лакше наступали на тржишту, рекао је директор Јединице за координацију пројеката у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Стефан Митровић.
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

- Крајњи задатак је да се регионално, у сарадњи са пољопривредницима, формирају кластери. Удруженим пољопривредницима ће бити пружена сва могућа подршка да би кластер заживио и да би пољопривредници тим путем остварили бенефите - истакао је Митровић.

Он је навео да кластерско пословање подржава Међународни фонд за развој пољопривреде кроз пројекат развоја конкурентности у руралним подручијима.

- Циљ пројекта је удруживање произвођача, прерађивача и свих других актера у одређеном подручју у кластере, како би мањи произвођачи могли да остваре веће интересе, да заштите тржиште, остваре бенефите приликом набавке репроматеријала, као и да лакше пласирају производе - рекао је Митровић.

Он је додао да је за успјех пројекта неопходна изузетна сарадња савјетодавних служби ресорног министарства у свим регијама Српске, представника локалних заједница и самих пољопривредника.

- Управо због тога смо у претходна три дана у Бањалуци организовали радионицу за представника савјетодавних служби и локалних развојних агенција. Током радионице је било ријечи о изради бизнис планова и најбржем начину реализације тих планова - навео је Митровић.

Сљедећи корак у пројекту развоја конкурентности у руралним подручијима биће да се на локалном и регионалном нивоу представе бенефити кластерског пословања и поступци израде бизнис планова.

Извор: Срна