latinica  ћирилица
13/12/2017 |  09:13 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Сервер: Након више година Балкан поново постао проблем

Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер коментарисао је то што је Балкан поново истакнут као проблем у погледу стабилности у брошури невладине организације.
Данијел Сервер - Фото: AP
Данијел СерверФото: AP

Сервер је нагласио да је то први пут послије више година, али да има држава које покушавају да иду напред, попут Србије и Црне Горе.

- Без обзира на напоре, постоје ризици. Русима се не допада шта раде Црногорци, имамо отпор на том путу. Али нема ништа ново што се може рећи за грађане Балкана, рекао је Сервер за Н1, коментаришући брошуру коју је издао амерички невладин Савјет за спољне односе о потенцијалним пријетњама за САД у наредној години.

Како каже, не мисли да Савјет сматра да се Балкан треба више плашити.

- Велики број људи је забринут због нестабилности и мислим да људи на Балкану сада имају моћ да спријече неке ствари и да се вратимо на стабилан европски пут јер ипак имамо државе које покушавају ићи напријед попут Србије и Црне Горе, каже он.

У тој брошури су по степену ризика за безбједност региони сврстани у ттри круга при чему се регион Западног Балкана нашао у кругу број три.

- Ничег у том извјештају нема што људима на Балкану већ није познато. Било је неких сукоба, попут онога у македонском парламенту. Све се то може проширити или да се ситуација погорша. Имате одређене исламистичке екстремисте у БиХ који долазе из иностранства. Међутим, имамо и националистичке екстреме који воле оружје и сукобе. Мислим да се мора примјетити да је први пут након много година Балкан постао поново проблем, каже он.

То што је у категорији три значи да имамо и већих проблема од Балкана, али је Савјет поново поменуо Балкан након дуго времена, упозорава он.

"Људи су забринути, не само у овом региону, мислим на подручје источне Европе. Погледајте Пољску, затим руско дестабилизовање балтичких земаља. То је глобални проблем. Балкан је само један од региона. Руси су дјелимично успјешни, али не претјерано", прокоментарисао је Сервер.

Коментаришући изјаву бившег високог представника у БиХ Волфганга Петрича који је рекао да је БиХ најслабија карика на Балкану, Сервер наводи да мисли да је он технички у праву.

- Мировни процес на Косову је кренуо бржим путем него што то ради БиХ. БиХ и даље трпи Устав који су Американци наметнули и мислим да је тешко управљати државом у таквој ситуацији и тешко је ријешити овај проблем јер вам треба двотрећинска већина у Парламенту. Све то утиче на живот. Мислим да је БиХ заиста угрожена поготово јер Додик тражи подршку Русије, сматра Сервер.

Коментаришући тренутну ситуацију на Балкану након пресуда Ратку Младићу, Јадранку Прлићу и осталима, он каже да пресуде Хашког трибунала нису допринијеле помирењу и да су се тензије повећале што није била намера када је формиран Трибунал.

Извор: Б92