latinica  ћирилица
13/12/2017 |  07:43 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог буџета (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске наставила је данас посебну сједницу расправом о Приједлогу буџета за сљедећу годину, чији оквир је 3,3 милијарде КМ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

У уводном излагању, министар финансија Зоран Тегелтија, рекао је да је разлог за доношење ове одлуке садржан у потреби стварања правног основа као предуслова за правовремено обезбјеђивање потребних средстава за намјене прописане Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске.

Тегелтија је појаснио да се потребна средства могу прибавити кредитним задужењем код Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, домаћих и иностраних кредитора, емисијом дугорочних хартија од вриједности на домаћем финансијском тржишту, те емисијом дугорочних хартија од вриједности на међународном финансијском тржишту.

14.46... Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да се Нацртом закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце први пут уводе механизми којима ће бити дугорочно побољшан систем заштите дјеце од сексуалног злостављања.

Представљајући ово законско рјешење посланицима у Народној скупштини Српске, Касиповић је рекао да ће тиме бити спријечена и могућност да лица правоснажно осуђена за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце буду запослена на радним мјестима на којима је предвиђен рад са дјецом.

У овом нацрту закона прописано је да у регистар буду уписивана лица правоснажно осуђена за таксативно наведена кривична дјела прописана Кривичним закоником Српске, као и да се лични подаци ових лица уписују у регистар. Прописано је и који је орган надлежан за вођење регистра и којим органима се могу дати подаци из регистра.

14.45... Министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да одлуке о краткорочном и дугорочном задуживању Српске за 2018. годину произилазе из буџета. Он је навео да су у одлуци о дугорочном задуживању дефинисани сви потенцијални извори задуживања и оквирне камате, а што се тиче краткорочног задуживања - дефинисано је на осам одсто изворних прихода.

14.39... Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о Правобранилаштву Српске, чији је циљ успостављање организованог, функционалног, професионалног, одговорног и самосталног Правобранилаштва.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да је циљ и обезбјеђење ефикасног механизма остваривања и заштите имовинских права и интереса Српске, јединица локалне самоуправе и осталих субјеката које Правобранилаштво по закону заступа.

13.35... Помоћник министра управе и локалне самоуправе Српске Никола Кнежевић рекао је данас да би усвајањем Приједлога закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике - по хитном поступку били створени услови за прецизније и ефективније праћење броја запослених, а с циљем ефикасније државне управе и контроле коришћења буџетских средстава за лична примања запослених.

Кнежевић је навео да се законом, који је новина у овдашњем правном систему, успоставља регистар запослених код корисника буџетских средстава и таксативно наводе корисници тих средстава, а прописује се садржај и начин вођења регистра, као и заштита и доступност података.

13.15... НСРС разматра Приједлог закона о дјечијој заштити, по хитном поступку. Овим законским приједлогом уводи се право на матерински додатак за све незапослене мајке у износу 405 КМ у трајању 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете 18 мјесеци, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Образлажући овај приједлог, Богданић је рекао да су основни разлози за доношење овог закона да се пружи финансијска подршка породицама са дјецом и увођење материнског додатка за незапослене жене.

Право на матерински додатак може да оствари мајка под условом да има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, да је незапослена и да је на дан рођења дјетета редовно пријављена у Заводу за запошљавање Српске, наведено је у образложењу овог приједлога закона.

Пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете може остварити мајка са пребивалиштем у Републици Српској, без обзира на материјални статус породице и мјесто рођења дјетета у једнократном износу од 600 КМ за трећерођено дијете и износ 450 КМ за четврторођено дијете, наведено је у образложењу.

Мајка са пребивалиштем у Републици Српској за свако новорођено дијете у породици, без обзира на материјални статус породице и мјесто рођења дјетета, остварује право на помоћ за опрему новорођенчета у износу од 250 КМ.

Богданић је завршној ријечи оцијенио да је ријеч о одличном законском рјешењу који ће унаприједити стање у овој области.

"У наредном периоду како се буду стварали финансијски и економски услови радићемо на увођењу нових мјера које ће имати за циљ заштиту жене, дјетета, те на унапређењу пронаталитетне политике", истакао је Богданић.

Посланик СНСД-а Јасна Лукић рекла је да Приједлогом закона о дјечијој заштити Влада Српске показује одговорност за демографску политику.

"За наредну годину ће бити потребно 16 милиона КМ, од чега ће осам милиона КМ бити из буџета, а остатак из стопе доприноса", рекла је Лукићева.

Посланик СП Зденка Гојковић изјавила је да постоји низ мјера које Влада предузима када је ријеч о пронаталитетној политици, те похвалила нову мјеру у виду материнског додатка у износу од 405 КМ за незапослене породиље.

12.40... "Да би се омогућило финансирање проширеног права на матерински додатак, предложена је измјена висине обавезног доприноса за дјечју заштиту, односно његово повећање номинално за 0,2 одсто, уз истовремено смањење за тај износ доприноса за осигурање од незапослености, што је и основни разлог предлагања овог закона", рекао је министар финансија Српске Зоран Тегелтија, образлажући Приједлог закона о доприносима.

Министар је рекао да је, с обзиром на то да је Закон о доприносима већ измијењен 2015. године и да су те измјене обухватале 50 одсто основног текста Закона, сада предложен нови закон о доприносима.

12.30... Прије расправе о Приједлогу закона о доприносима, обављена је расправа о Приједлогу закона о измјенама закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, по хитном поступку.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је предлагање овог закона посљедица већег броја захтјева, првенствено јединица локалне самоуправе и ванбуџетских фондова, којима је добијање гаранције Републике постало неопходно за фискалну консолидацију буџета, као и измирење неизмирених обавеза.

Тегелтија је рекао да би доношење овог закона допринијело и финансијском растерећењу јавних предузећа и институција јавног сектора.

Навео је да се овим законским приједлогом прописује да НСРС одлучује о укупном годишњем износу за који Република може издати гаранцију у току једне године, а да за издавање појединачних гаранција, у оквиру тог износа, Скупштина овлашћује Владу.

Министар је рекао да се предложеним измјенама Закона проширује намјена за коју је могуће издати гаранцију Републике Српске.

- Уводи се могућност да, поред гарантовања обавеза насталих задужењем јединица локалне самоуправе, фондова социјалне сигурности, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова којима она управља, као и јавних предузећа и институција јавног сектора у вези са финансирањем капиталних инвестиција, може издати гаранција и за потребе рефинансирања постојећег дуга, финансирања пренесених обавеза, финансирања буџетског дефицита и обезбјеђења средстава ради измирења законом утврђених права - истакао је он.

Тегелтија је нагласио да се ограничења задуживања, као и оквира за издавање гаранција Републике не мијењају.

Он је навео да, према званичним подацима Министарства финансија закључно са 30. септембром ове године, стање дуга по основу кредитних задужења за које је Влада Српске издала гаранције износи 328,98 милиона КМ (3,26 одсто БДП-а), колико износи и укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама.

Народна скупштина обавила је расправу о Приједлогу закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2018. годину, по хитном поступку.

Прије тога, обављена је расправа о Приједлогу Буџета Републике Српске за 2018. годину, по хитном поступку.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је у завршној ријечи да предложени буџет Републике Српске за 2018. годину одговара финансијској снази Српске.

"Сигурни смо да је предложени буџет довољан за несметано функционисање свих институција Републике", истакао је Тегелтија.

Он је рекао да је распоред средстава у буџету извршен на фер и поштен начин између поједних категорија друштва, те да је Влада за Приједлог буџета добила подршку највећег броја социјалних партнера са којима је разговарано.

Он је рекао да ће Република Српска у 2018. години имати знатно бољи финансијски резултат када је ријеч о дефициту.

"Први пут буџет Српске усваја се на основу мишљења Фискалног савјета Републике Српске који је дао позитиван став у вези са процедуром усвајања закона о буџету и појединих критеријума са становишта висине јавог дуга и дефицита", истакао је Тегелтија.

Он је поновио да су сви буџетски корисници потписали изјаву о фискалној одговорности, а сви оригинали ове изјаве налазе се у ресорном министарству.

12.15... Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић оцијенила је да су у Приједлогу буџета Српске за наредну годину добро избалансирани приходи и расходи, изразивши задовољство што се повећава износ изворних пореских прихода. Она је указала на проблем сиве економије и похвалила намјеру да буде реформисана инспекција.

Стевановићева је похвалила континуирану финансијску подршку процесу вантјелесне оплодње, као и повећање издвајања за неразвијене општине.

Издвајања за неразвијене општине похвалила је и посланик СНСД-а Сњежана Келечевић, која је навела да је ријеч о повећању за 300.000 КМ, те ће укупан износ сада бити 2,3 милиона КМ. Она је оцијенила да је предложен стабилан буџет који одражава економску снагу Републике Српске, те да је раст јавних прихода умјерен и планиран опрезно.

Келечевићева је додала да средства од клириншког дуга нису уврштена у приходе, те да ће бити усмјерена на капиталне пројекте.

Посланик СП-а Зденка Гојковић предложила је да буду повећана издвајања за издржавање сигурних кућа, која су за наредну годину планирана у износу од 255.000 КМ.

"Сматрамо да ће износ од око 300.000 КМ задовољити потребе за наредну годину", рекла је Гојковићева и изразила наду да ће бити обезбијеђена додатна средства од 45.000 КМ.

12.00... Потпредсједник НСРС Жељка Стојичић рекла је данас да ће буџет Српске за наредну годину омогућити стабилност Републике. Стојичићева је током скупштинске расправе о Приједлогу буџета Српске за наредну годину у износу од 3,3 милијарде КМ, истакла да је овај документ реалан и остварив, јер је Влада Српске његовом креирању пришла опрезно.

Она је навела да се у приједлогу буџета види да се Влада понаша штедљиво и коректно према буџетским средствима.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић рекао да Коалиција "Домовина", путем уложених амандмана, тражи да се у буџету Српске за наредну годину издвоји више средстава за финансирање повратка у Српску, као и за запошљавање и самозапошљавање повратника избјеглих и расељених лица Српске.

"Домовина" тражи више новца за хуманитарна удружења "Мерхамет" и "Каритас", удружења и организације цивилних жртава рата Бошњака и Хрвата, као и за отпремнине за оне који су незаконито остајали без посла.

Посланик СНСД-а Марко Видаковић нагласио је да је буџет Српске за наредну годину стратешки документ који показује одговорност Владе и ствара предуслове за економске реформе, опоравак привреде, стабилизацију економије и одржавање фискалне стабилности.

Када је ријеч о расподјели прихода од индиректних пореза, Видаковић је рекао да је неправда што више од 80 институција на нивоу БиХ прве узимају средства на основу тих пореза, а ентитетима шта остане.

Говорећи о буџетским расходима, Видаковић је апеловао на ресорно министарство, Владу Српске и посланике да се кроз амандманско дјеловање нађе могућност за несметано функционисање Универзитета у Источном Сарајеву, јер је предвиђени буџет те образовне установе недовољан.

11.55... Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да синдикална подршка Приједлогу буџета Српске за ову годину неће бити упитна уколико народни посланици у буџет уграде ставове и захтјеве Савеза синдиката.

Обраћајући се на сједници у својству госта током расправе о Приједлогу буџета за 2018. годину, Мишићева је рекла да овај приједлог није добио подршку Савеза синдиката на сједници Економско-социјалног савјета Српске.

Мишићева је рекла да Синдикат образовања инсистира да се коначно реализује закључак Народне скупштине Републике Српске од 27. децембра 2007. године, који предвиђа изједначавање стартних плата за све који се финансирају из буџета.

Она је рекла да Синдикат управе Републике Српске није обавио разговоре са Владом око утврђивања најниже цијене рада запослених у овој дјелатности који се финансирају из буџета, иако је то била законска обавеза, те додала да се на томе и даље инсистира.

"Овај синдикат тражи да се повећа ставка у буџету на начин да основица плате за неквалификоване раднике износи најмање 500 КМ, јер је у плату коју има овај радник урачунат топли оброк и регрес и без ових накнада њихова најнижа плата износи 230 КМ", истакла је Мишићева.

Она је рекла да 91 запослен радник у Служби за заједничке послове Владе Републике Српске са повећаним ризиком не остварује права која су прописана одредбама Закона о раду и Посебном колективном уговору.

"Ови радници имају право на увећање плате од 15 одсто, а износ који је потребан да би се ова законска обавеза реализовала је 250.000 КМ", истакла је Мишићева.

Она је рекла да Синдикат управе тражи повећање средстава у свим органима и организацијама на ставки буџета за накнаде трошкова превоза код поласка и одласка са посла.

Мишићева је истакла да Синдикат правосуђа инсистира на повећању плата административним радницима у правосуђу, која се не може поредити са платом носиоца правосудних функција.

"Сидикат управе тражи исправку на ставци накнаде путних трошкова, јер је Уставни суд Републике Српске утврдио да је њихов правилник незаконит", напоменула је Мишићева.

Она је рекла да Синдикат радника МУП-а Републике Српске није преговарао са послодавцем о износу најниже цијене рада за идућу годину.

Мишићева је навела да овај синдикат тражи да расходи за отпремнине и једнократне помоћи у буџету за идућу годину умјесто 1,3 милиона КМ износе 1,5 милиона КМ, те да издаци за набавку постројења и опреме умјесто два милиона КМ износе 1,7 милиона КМ.

Она је додала да Синдикат управе тражи и да расходи за бруто накнаде трошкова и осталих личних примања запослених за идућу годину износе 3,4 милиона КМ.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ, обраћајући се на сједници парламента у својству госта, предложио је Влади да размотри могућност додатног повећања пензија у износу од два одсто у 2018. години.

Ракуљ је рекао да су пензионери имали највећа разумијевања од Владе Републике Српске.

"Пензионерска популација је и даље материјално и социјално угрожена, јер основица за сва повећања пензија која су била већа од 15 одсто у изборном периоду нису била довољна да је извуку из категорије најугроженијих грађана Републике Српске", каже Ракуљ.

У Парламенту Српске јуче је разматран Програм економских реформи до 2020. године.

Скупштинском засједању није присуствовала опозиција која је салу напустила прије усвајања дневног реда, тврдећи да се хитном процедуром усвајања ових докумената крше закони, Устав и Пословник.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је за Срну да је није изненадио одлазак посланика опозиције са посебне сједнице, јер је сва њихова уводна дискусија упућивала на то и требало је да послужи само као припрема терена за њихов одлазак и бијег од расправе о важним темама.