latinica  ћирилица
12/12/2017 |  21:44 ⇒ 13/12/2017 | 07:51 | Аутор: РТРС

Програм економских реформи основа за бољи живот

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да би усвајање Програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година била основа да се иде према бољем животу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да је главни оријентир јачање реалног сектора, повећање запошљавања и отварање нових радних мјеста у реалном сектору, али да то не значи занемаривање јавног сектора.

"Морамо да поправимо нашу основу да бисмо могли сви заједно да корачамо напријед. Знамо да раст БДП-а мора да буде већи од 3,5 одсто или четири одсто, колико је пројектовано за 2020. годину", рекла је Цвијановићева у завршној ријечи о Приједлогу економских реформи за период 2018-2020. година.

Цвијановићева је напоменула да социјални партнери, Влада и посланици можда имају различите ставове и приступе одређеном питању, али сви имају исти циљ - да се у Српској боље живи.

Она је истакла да ниједној влади не би пожељела да буде суочена са страшним стварима и изазовима као што су поплава која је Српској однијела један цијели буџет, али и блокада средстава /на нивоу БиХ/ од представника који су бирани на територији Српске.

"Али, то су били неки изазови с којима смо се носили и утолико сам задовољнија што смо успјели да постигнемо добре резултате. Они нису спектакуларни и не треба да уљепшавамо ствари, али они нису никао лоши поготово када знамо како су се тешке ствари дешавале", рекла је Цвијановићева.

Она је у вези с тим споменула и суоченост Српске са морем политичких проблема и притисака, а у потпуно политички болесној атмосфери која је била у БиХ.

"Упркос свему, успијевали смо да приђемо и стварним проблемима. Задовољна сам што је Влада заиста постала отворено мјесто у које се долази, гдје се прича с људима и различитим групацијама, и такав однос нам је помогао да ствари дефинишемо на овај начин", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Програм економских реформи припреман темељно, да је о томе и буџету Српске за наредну годину направљена широка расправа са заинтересованим странама и да је вођено рачуна о интересу свих.

Она је рекла да је са социјалним партнерима договорена израда одређених акционих планова за спровођење Програма.

"Зато што смо и ми заинтересовани за реализацију овог програма и ово није само усвајање документа или формална радња која мора да се деси у парламенту, него смо заинтересовани да оно што смо до сада постигли буде надограђивано", навела је Цвијановићева.

Премијерка Српске данас је у уводном излагању рекла да је Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и да су њиме представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у назначеном периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.

Она је истакла да се много урадило у пензијском сектору, да је Српска у могућности и да повећава пензије, али и да их исплаћује два, три дана прије, те подсјетила на ранији период када се није ни знало који је датум када се исплаћују пензије.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска велико градилиште и да то није престала бити ни у вријеме кризе.

Она је у вези с тим напоменула да није било једноставно градити нове студентске домове, ауто-путеве и болнице, додавши да се улазило у такве пројекте, упркос томе што су захтијевали велика финансијска средства, јер је то било корисно за грађане.

"Нико у Влади није наиван, знамо да нас чека још много посла, али и да смо кроз одговорно понашање, упркос свим изазовима, проблемима и притисцима, успјели да се понашамо на овај начин", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није тачна прича опозиције о великој презадужености Српске, јер Српска враћа више него што узима и троши одговорно.

"Причали су да ћемо када узмемо клириншки дуг закрпити све буџетске рупе. Од 60 милиона је потрошено пет милиона, остало се чува да би се реализовали важни пројекти за наше општине у Српској", рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила посланицима на конструктивној расправи, посебно свима који су помогли Влади у изради Програма економских реформи.

"Надам се да ће сљедеће године бити још бољи и да ће стално представљати надоградњу свега овог", закључила је Цвијановићева.

Премијерка Српске рекла је данас у Народној скупштини, образлажући Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године, да је овај докумнет израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и да су њиме представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у назначеном периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.

Цвијановићева је нагласила да је Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и да су њиме представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у назначеном периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.