latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:41 | Аутор: РТРС

Брамерц: Крај мандата није крај правде за злочине

Завршетак мандата Хашког трибунала није крај правде за ратне злочине, већ почетак новог поглавља, јер је даља одговорност за злочине у надлежности националних правосуђа у земљама бивше Југославије, изјавио је тужилац Трибунала и Механизма међународних кривичних судова /ММКС/ Серж Брамерц.
Серж Брамерц (фото:  N1) -
Серж Брамерц (фото: N1)

Он је у Вашингтону говорио о достигнућима и ограничењима Хашког трибунала, као и о томе шта још треба да се уради како би се задовољила правда у посебним случајевима и како би се његовало веће међусобно помирење народа.
Брамерц је рекао да је Хашки трибунал "у великој мјери постигао оно због чега је основан".

"У складу са универзално признатим принципима закона, независно и непристрасно смо истраживали злочине, спровели судски процес против лидера свих страна током сукоба и индивидуално их осудили за злочине против жртава и људскости уопште", рекао је Брамерц.

Он је додао да је међународна заједница, прије свих САД и ЕУ, играла значајну улогу у оснивању Трибунала и у пружању подршке његовом раду.

Брамерц је напоменуо да ће Трибунал остати "симбол правде за жртве и преживјеле".

Тужилац ММКС је додао и то да уколико се међународни трибунали усредсреде на оне који су најодговорнији за злочине, мораће бити оформљени национални судови који би починиоце довели пред лице правде, како би се избјегле велике празнине у правди усљед некажњавања злочинаца.

Извор: СРНА