latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:30 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Митрополит Хризостом са српским представницима о очувању гробаља (ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом вечерас је у Сарајеву окупио представнике политичког руководства Срба у институцијама БиХ, као и представнике српских удружења у овом граду, са којима је разговарао о судбини српских гробаља у Кантону Сарајево и информацијама да кантонална Влада намјерава да уништи или укине 13.000 српских гробних мјеста.
Епархијски савјет - Фото: РТРС
Епархијски савјетФото: РТРС

У изјави медијима након ванредне сједнице Епархијског савјета митрополит Хризостом истакао је да је ријеч о алармантним информацијама које захтијевају хитну реакцију.

"Хтио сам да чујем Србе из Сарајева шта кажу на такво нешто и да видимо која су рјешења", рекао је митрополит дабробосански.

Према његовим ријечима, у сарадњи са Исламском заједницом, Католичком црквом и Јеврејском заједницом биће покушано да се разговара са кантоналним властима о будућности, прије свега, гробаља која припадају вјерским заједницама.

"Нећемо се мијешати у јавна гробља која су у власништву кантона, општина", прецизирао је митрополит Хризостом, додавши да је циљ да се спријечи могућност ископавања мртвих зато што неко за одржавање њихових гробних мјеста није платио осам или 10 КМ.

Наводећи да је ово први састанак ове врсте, митрополит Хризостом најавио је дефинисање закључака о којима ће јавност бити информисана.

Када је ријеч о могућности плаћања закупнина гробних мјеста из одређеног фонда, митрополит дабробосански рекао је да ће бити учињено све како би се обезбиједило да гробови знаменитих Срба, који су својим радом и задужбинама задужили и град Сарајево и Српску православну цркву, а немају потомака, не буду дирани и да се из одређеног фонда покрију трошкови за одржавање њихових гробних мјеста.

Владика Хризостом апеловао је да Срби воде рачуна о својим покојнима, наглашавајући да и гробља, међу којима и Гробље Светог Марка, свједоче о српској традицији и величини српског народа у Сарајеву.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да најава измијештања, прије свега српских гробова, није техничко, него политичко питање.

Он је састанак код митрополита Хризостома оцијенио добрим моделом да се рјешава ово питање, будући да у инстуцијама Кантона Сарајево нема довољан број легитимних представника српског народа који могу да дефинишу и заступају националне интересе.

Оцијенивши да је идентитет српског народа у Сарајеву посљедњих година значајно урушен, Кошарац је рекао да питање Сарајева и сарајевских Срба треба да буде заступљено и у најављеној заједничкој декларацији Републике Српске и Србије о заштити националног идентитета, културног и историјског насљеђа, те ћирилице с обзиром да се највећи егзодус српског народа десио из овог града.

"Јако је битно да Српска православна црква буде укључена у једну такву радну групу која треба да дефинише текст приједлога", истакао је Кошарац и додао да је неопходно што прије наћи рјешење за најаве кантоналних власти донесених на темељу позитивних прописа, у чијем усвајању нису учествовали легитимно изабрани српски представници.