latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:04 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Сутра увече, поред Земље пролијеће непознати објекат из друге галаксије

Научници у потрази за ванземаљским животом у свемиру подијелили су са јавношћу једну веома узбудљиву вијест о објекту који ће сутра увече пролетјети поред Земље.
Свемирски објекат који би могао бити најважније научно откиће - Фото: nezavisne novine
Свемирски објекат који би могао бити најважније научно откићеФото: nezavisne novine

Ако пронађу нешто тако то ће се сматрати највећим и најнеочекиванијим научним открићем икада. Све и да није у питању ванземаљска летјелица, објекат је свакако необичан.

Наиме објекат, који су научници назвали Оумуамуа је дугачак неколико хиљада метара и десет пута ужи. Путања му је прилично необична - није га повукла гравитација Сунца, а путем којим се креће напустиће и Сунчев систем.

Оно што је веома занимљиво јесте да је ово први посјетилац за којег научници знају и који је у Сунчев систем дошао из друге галаксије.

Необичност објекта интригира научнике који се надају да је у питању атефакт ванземаљске цивилизације јер његов облик одговара типу летјелица које би се правиле за путовања кроз свемир – много простора, малу могућност да га удари комета.

Мистерија ће бити ријешена у сриједу у 20 часова када ће Греен Банк телескоп у Великој Британији лоцирати објекат. Аналзираће га наредних десет сати и покушати да ухвати сигнал уколико је у питању летјелица. Све и да има сигнал јачине мобилног телефона, телескоп ће за мање од минут моћи да га региструје.

Извор: Независне новине