latinica  ћирилица
12/12/2017 |  17:47 | Аутор: РТРС

Хрватска изручује Лејлу Фазлагић правосуђу БиХ

Уставни суд Хрватске одбацио је и посљедњу жалбу бившег судије Лејле Фазлагић, осумњичене за организовани криминал у предмету “Правда“, сазнаје “ЕуроБлиц“.
Лејла Фазлагић (фото: Слободна Босна) -
Лејла Фазлагић (фото: Слободна Босна)

Фазлагићева би, након ове одлуке, ускоро требала бити изручена БиХ, гдје је очекује оптужница за организовани криминал. Уставни суд Хрватске уједно је и највиша правосудна институција која је одлучивала о изручењу Фазлагићеве након што је БиХ расписала међународну потјерницу.

- Уговором између Хрватске и БиХ о изручењу који је потписан 28. новембра 2012, а ступио на снагу 6. марта 2014, државе потписнице обавезују се једна другој изручивати особе које се у држави која тражи изручење прогоне због кривичног дела или се траже ради извршења казне затвора - закључено је у одлуци Уставног суда Хрватске.

Фазлагићева је у жижу јавности доспела у новембру прошле године током међународне полицијске акције кодног назива “Правда“ која је била усмјерена против организоване криминалне групе, оглавном судија и адвоката из БиХ и Хрватске који су починили вишемилионске злоупотребе.

У акцији је ухапшен и Алија Делимустафић, бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ, који је командовао злогласном јединицом “Шеве“ која се терети за низ монструозних злочина почињених над српским цивилима, ратним заробљеницима, али и за бројне терористичке нападе у Сарајеву. Бивши судија Лејла Фазлагић осумњичена је да је управо Делимустафићу помогла да се домогне некретнина чија је вриједност процјењена на милионске износе.

Извор: Блиц