latinica  ћирилица
12/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Уручењем плакете "Радославнице" отворен 16. Међународни фестивал

Уручењем плакете "Радославница" младом пјеснику Борису Ђорему књижевница Дара Секулић симболично је у Источном Сарајеву отворила 16. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе у организацији градског Форум театра.
Источно Сарајево - Међународни фестивал поезије за дјецу и младе - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Међународни фестивал поезије за дјецу и младеФото: СРНА

Ђорем је у категорији до 30 година побиједио на конкурсу за 16. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који се ове године одржава под називом "Ала је леп овај свет – Јован Јовановић Змај".

Уручујући "Радославницу" младом пјеснику, Секулићева је подсјетила да се ова плакета додјељује у знак сјећања на пјесника Радослава Самарџију.

"Циљ манифестације јесте да генерација значајних и остварених пјесника за дјецу из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, Србије, Црне Горе и млади пјесници којима тек предстоји умјетничко потврђивање, као и побједници конкурса, заједно учествују на фестивалу славећи писану ријеч и књижевност за дјецу", рекао је директор фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, фестивал концептом, квалитетом организације, континуитетом и традицијом одржавања, постигнутим резултатима и ефектима код дјеце и младих, превазилази све друге књижевне манифестације за дјецу у овом сегменту стваралаштва.

Плакету "Благодарница", која се на фестивалу додјељује за допринос и развој писане ријечи пјесницима за дјецу у Републици Српској, Митрић је уручио Бори Капетановићу и Јови Чулићу.

На свечаној академији наступили су Дара Секулић, Тоде Николетић, Виолета Јовић, Мирко Вуковић, Мирослав Кокошар, Јово Чулић, Боро Капетановић и Недељко Зеленовић, те млади пјесници Ана Бабић и Борис Ђорем.

У стиховима и литерарним порукама пјесника, као и у наступу кантаутора Бранимира Росића, који је изводио пјесме посвећене "чика Јови Змају" уживали су ученици из основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Његош" из Источног Сарајева.

У оквиру фестивала биће организовани и радионица поезије "Ђулићи", програм Ризница за Змаја, промоција нове књиге Мирка Вуковића, промоција мултимедијалне публикације "Песме за децу, Јова Јовановић Змај".

Већ за сутра планиран је програм "Пјесме награђених", а Дара Секулић је и ове године оцјењујући приспјеле радове, одабрала најуспјешније.

У оквиру овог програма предвиђено је проглашење побједника конкурса фестивала, уз учешће награђених са прошлогодишње манифестације - Ање Спасић из Витине, Луке Стојковића из Косовске Каменице, Катарине Цацановић из Бијељине, Горане Ђокић, Марије Петровић и Иване Миличевић из Лопара.

Промоција нове књиге Мирка Вуковића "Свечева грожђица бебећег лица", биће организована у Омладинском православном центру Источно Ново Сарајево.

Посљедњег дана фестивала, у четвртак, 14. децембра, у Дјечијем одјељењу Матичне библиотеке Источно Сарајево Секулићева ће одржати радионицу поезије "Ђулићи", посвећену најзначајнијој Змајевој збирци пјесама, а након тога продуцент и режисер Александра Митрић Штифанић представиће интерактивну мултимедијалну публикацију "Песме за децу, Јова Јовановић Змај".

У оквиру издавачке дјелатности фестивала планирано је издавање аудио-књиге награђених младих пјесника са конкурса објављених на 15. и 16. фестивалу поезије.

Генерални покровитељ фестивала је Министарство просвјете и кулутре Републике Српске.

Генерални медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске, а медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА, као и телевизије "БН" и "Елта", портали "Сарајево-РС", "Требевић", "Пале лајв", "Принцип њуз", "Лукавица онлајн", "Катера" и други.

Програми ће бити реализовани уз техничку подршку Културног центра Источно Ново Сарајево, а награде је обезбиједила компанија "Турунташ".

Извор: СРНА