latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:41 | Аутор: РТРС

Говедарица: Буџет не може бити усвојен без овјерене изјаве министра

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да Народна скупштина Републике Српске не може разматрати и усвојити буџет за наредну годину без овјерене изјаве о фискалној одговорности министра финансија Српске Зорана Тегелтије.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Говедарица је рекао да "министар Тегелтија данас говори о 118 буџетских корисника који су Влади, односно њему, доставили изјаву о фискалној одговорности".

"Међутим, Народна скупштина која разматра буџет требало је по закону да има изјаву о фискалној одговорности, потписану и овјерену од министра Тегелтије. Сви буџетски корисници морају да поштују изјаву о фискалној одговорности, али Тегелтија мисли да он нема обавезу достављања те изјаве", истакао је Говедарица.

Он је рекао новинарима да Тегелтија не жели да достави изјаву посланицима јер она потеже материјалну и кривичну одговорност.

Када је ријеч о нормализовању рада парламента Српске, Говедарица је рекао да се опозиција одазвала на ранији састанак политичких лидера, који је у вези с тим сазвао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

"Искрено смо се надали да ћемо смањити говор мржње који је био изражен и да ће овај парламент напокон бити парламент од поштовања и дигнитета. Три седмице смо чекали одговор владајућих партија, али га никада нисмо добили", рекао је Говедарица.

Он је навео да су због тога представници опозиције у Комисији за израду споразума о међусобним односима политичких субјеката у Српској јуче званично изашли са ставом да договора нема.

"Јутрос смо се договорили да не блокирамо рад Скупштине, али и да не учествујемо у раду парламента који не поштује законе и Пословник. Нисмо блокирали Скупштину, али о овоме неко треба добро да размисли", рекао је Говедарица.

Он је рекао да Термоелектрана "Гацко" може да живи још неких пет, шест година, јер се приближила цифри од 200.000 радних сати.

"Потребан је нови блок. Нисам читао споразум и уговор који је данас потписан. Искрено, не свиђа ми се да неко ко долази и инвестира буде власник већинског пакета, односно 51 одсто", рекао је Говедарица и изразио наду да у вези с овим послом неће бити спорова.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас са представницима "Кинеске машинске инжењерске корпорације" и "Енергетског фонда за тржишта у развоју" општи уговор о реализацији пројекта изградње Термоелектране /ТЕ/ "Гацко два", чија је вриједност процијењена на више од милијарду КМ.

Извор: СРНА