latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:31 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Прњавор: Опредјељење Владе - сарадња са свим инвеститорима (ВИДЕО)

У Кулашима код Прњавора разговарано је о подршци инвеститорима.
Подршка инвеститорима - Фото: РТРС
Подршка инвеститоримаФото: РТРС

Програм пост-инвестиционе подршке инвеститорима Министарство за економске односе и регионалну сарадњу проводи од 2013. године уз помоћ Свјетске банке, ради мотивације постојећих инвеститора у Републици Српској на реинвестирање, као и побољшање веза са локалном привредом.

Општина Станари као најмлађа општина у Српској на свом подручју има највећу страну инвестицију - термоелектрану. То би, надају се, требало да подстакне инвестирање у ову локалну заједницу, па су пожурили да припреме индустријску зону и погодности за инвеститоре.

- Нама је у интересу да се запосли радна снага а инвеститору је да добије профит и сигурно ћемо ту наћи заједнички интерес - каже Душан Панић, начелник општине Станари.

Искуства сусједног Прњавора са инвестицијама су много већа, па је њима осим привлачења нових инвестиција, циљ да постојећи инвеститори прошире производњу.

- Прњавор има десетак привредних субјеката чији се извоз мјери десетинама милиона, овдје лежи огроман потенцијал и сљедеће године завршетком аутопута и отварањем пословне зоне бићемо најзначајније мјесто најперспективније за инвестиције у цијелој БиХ, истакао је Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Кључно за инвеститоре је безбједносна ситуација, али и ефикасно рјешавање проблема с којима се суочавају на терену, истакнуто је на скупу.

- Постоје одређени проблеми у њиховом функционисању, односно раду, да заједно са јединицама локалних самоуправа и републичком власти радимо на превазилажењу тих проблема, поручио је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу.

Програм постинвестиционе подршке проводи се у 26 јединица локалне самоуправе.

У њима ради 40 фирми у којима је запослено више од 3.600 радника, а које су инвестирале више од 160 милиона марака.