latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:19 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Мировић - Лајтнер: Политичка стабилност добра клима за улагања

Политичка стабилност и економски помаци које је Србија начинила добар су сигнал за успостављање директне сарадње Војводине и Доње Аустрије, оцијенили су предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник Владе регије Доња Аустрија Јохана Микл Лајтнер.
Нови Сад, Мировић и Лајтнер - Фото: СРНА
Нови Сад, Мировић и ЛајтнерФото: СРНА

Мировић и Лајтнерова су на састанку у Санкт Пелтену нагласили да та сарадња има посебне потенцијале у областима пољопривреде, туризма, образовања, као и медицине.

У разговору је наглашено да постоји и простор за активнију сарадњу двије регије путем повезивања развојних агенција и научно-технолошких институција, те да је у обостраном интересу да се повећа број директних страних инвестиција, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Покрајинске владе Војводине.

На састанку је било ријечи и о размјени знања и искустава у области културе, са посебним освртом на проглашење Новог Сада за Европску пријестоницу културе 2021. године.

Изражено је обострано очекивање да ће већ на прољеће наредне године важне области сарадње за обје регије бити интегрисане у споразум који ће обезбједити оквир за реализацију конкретних пројеката.

Делегација Војводине, која борави у дводоневној посјети Аустрији, присуствовала је данас у Бечу конференцији, која је окупила више од 70 аустријских и српских компанија и на којој су представљени потенцијали за улагања у Војводину.

Аустрија је међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, гдје тренутно послује више од 500 аустријских компанија са уложеним капиталом који премашује три милијарде евра.

Робна размјена између Србије и Аустрије биљежи сталан раст, а значајну улогу у томе имају и аустријске компаније које послују у Војводини.

Извор: СРНА