latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:47 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Тимотија: Прекршена сва права

Представници породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источног Сарајева и Трнова истичу да су им сва права прекршиле организације и институције БиХ које се баве питањима тражења несталих и процесуирањем ратних злочина, а првенствено Суд БиХ и Институт за нестала лица БиХ.
Источно Сарајево - Горан Тимотија - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Горан ТимотијаФото: СРНА

Замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је да је на данашњем састанку у Источном Сарајеву представника организација које се баве питањем несталих лица, организованом поводом Међународног дана људских права, закључено да Републичка организација треба да организује састанак са свим представницима политичких партија.

Према његовим ријечима, циљ тог састанка био би да се коначно одговори породицама зашто се именују погрешни људи на мјеста која се односе на ову тематику и "зашто ти људи ту сједе и само примају плату, прије свега представници у Институту за нестала лица БиХ".

Тимотија је нагласио да је договорено да се редовно одржавају састанци са поступајућим тужиоцима у одређеним предметима.

"Тужилаштво БиХ је дужно да по нашем позиву организује састанак са тужиоцима како би они одговорили зашто се остављају одређени предмети по страни и зашто се неки предмети не покрећу 20 година", додао је Тимотија.

Он је рекао да је данашњи састанка одржан да се укаже јавности у БиХ на константно кршење људских права породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Према његовим ријечима, на састанак су били позвани и представници Међународне организације за тражење несталих /ИЦМП/, Црвеног крста, Института за нестала лица БиХ, Тужилаштва БиХ, али, нажалост, представник Колегијума директора из Института за нестала лица БиХ Никола Перишић није дошао иако је најрелевантнији да каже породицама зашто још нема централне евиденције несталих и ко то опструише.

Тимотија је нагласио да је потребно да се каже да су за то криве власти Федерације БиХ, а не Републике Српске.

Начелник у Републичком центру за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица Горан Крчмар истакао је да су и данас породице остале саме јер се на састанку није појавио представник Института за тражење несталих да одговори на њихова питања.

"На Међународни дан људских права изгледа да породице из Републике Српске дефинитивно немају право на истину и право да сазнају за судбину својих несталих", рекао је Крчмар и додао да је процес тражења несталих до 2008. године имао хуманитарни и кривично-правни карактер, а формирањем Института за нестала БиХ дефинитивно постао је политичко и комерцијално питање.

Крчмар је нагласио да ове године из БиХ одлази и ИЦМП и њихова лабораторија и да нико нема одговор да овим људима каже шта ће даље бити и шта се дешава.

Он је навео да на недавном састанку са представницима ИЦМП-а није добио одговор шта ће бити са коштаним узорцима у будућности.

"Да ли то значи да се све сели у Хаг или да, како у ИЦМП-у кажу, одговорност треба да преузме Тужилаштво БиХ или Институт за нестала лица БиХ, али, нажалост, данас нема никога из Института да нам одговори", рекао је он и додао да се треба враћати домаћим институцијама у Републици Српској.

Крчмар је нагласио да лабораторија мора остати у БиХ.

Невенка Ђокановић, супруга Стевана Ђокановића који је нестао у Великом парку у Сарајеву 22. априла 1992. године са још седам бораца, истакла је да су се породице обраћале Тужилаштву БиХ, али да никада никакав одговор нису добили.

"Само су нас слали од врата до врата и ево сада је покренут поступак пред Судом БиХ 'Велики парк', али поучени искуством чисто сумњам и ја и све друге породице да ће се нешто десити и да ће кривци одговарати", навела је она.

На подручју Сарајевско-романијске регије још се тражи 394 лица, а 1.672 на подручју Републике Српске.

Извор: СРНА