latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:38 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Војници до 40. године у Оружаним снагама БиХ

Савјет министара утврдио је данас у Сарајеву Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ којим се максимална дужина трајања службе војника помјера до навршених 40 година, с досадашњих 35, односно 38 година, чиме БиХ слиједи праксу земаља региона.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Истовремено се прописује процедура за продужење уговора у погледу испуњавања психофизичких стандарда, што ће омогућити континуирану спремност војника у извршавању задатака и, уз њихово стечено искуство, додатано ојачати Оружане снаге БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Допунама Закона помјера се и дужина трајања службе војника у резервном саставу са 35 на 40 година живота.

Савјет министара задужио је Министарство комуникација и транспорта БиХ да припреми и до краја фебруара наредне године достави нови текст нацрта закона о поштанским услугама БиХ, водећи рачуна о препорукама ЕУ.

Ово је закључено након што је Савјет министара упознат о томе да није постигнута сагласност надлежних институција у БиХ о наведеном нацрту закона.

Данас је утврђен Приједлог основа за вођење преговора и закључивање Споразума између БиХ и Србије о заједничким локацијама на граничним прелазима, којим би се унаприједила сарадња граничних полиција те поједноставило и убрзало обављање граничне контроле у корист грађана.

Споразумом се жели омогућити рационалније кориштење ресурса у контроли прекограничног промета између земаља и ефикасније реализовати заједничке мјере, планови активности против илегалних миграција и свих облика прекограничног криминала.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара подржао је и упутиће Предсједништву БиХ Приједлог Министарства спољне трговине и економских односа за потписивање Писма сагласности ради ступања БиХ у чланство Девете фазе /2014-2018/ Европског програма сарадње за биљне генетичке ресурсе /ЕЦПГР/ с текстом Писма сагласности.

БиХ ће продужењем чланства у овом програму заједно са 43 земље чланице сарађивати у очувању и кориштењу биљних генетских ресурса за храну и пољопривреду у Европи.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара донио је Одлуку о робама које се подвргавају прегледу граничних ветеринарских инспектора, коју је припремила Канцеларија за ветеринарство БиХ.

БиХ доношењем ове одлуке јасно одређује надлежност у погледу врсте робе које морају прегледати гранични ветеринарски инспектори у процесу усаглашавања с легислативом ЕУ у овој области.

Одлуком се утврђује начин рада граничне ветеринарске инспекције, а у вези с ветеринарским прегледима којим се подвргавају живе животиње, производи животињског поријекла и друге робе у међународном промету преко граница БиХ.

Савјет министара задужио је Службу за заједничке послове институција БиХ да предузме потребне активности како би Земаљски музеј у Сарајеву био прикључен на систем гријања институција БиХ за гријну сезону 2017/2018.

Директне стране инвестиције у БиХ у износу 386,7 милиона КМ у првом полугодишту ове године порасле су за више од 66 одсто у односу на исти период прошле године, саопштено је из Савјета министара.

Из Савјета министара наводе да су ово први подаци и да је зато потребно сачекати коначне податке за потврду овог охрабрујућег тренда.

На данашњој сједници Савјет министара упознат је о анализи директних страних инвестиција у БиХ за 2016. и 2017. годину, са упоредном анализом БиХ и земаља региона у извјештајима међународних организација, коју је припремила Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ.

Извор: СРНА