latinica  ћирилица
12/12/2017 |  13:49 | Аутор: РТРС

Нацрт документа о заједничким контролама на прелазима са Србијом

Савјет министара усвојио је данас нацрт основа за вођење преговора и закључивање споразума између БиХ и Србије о заједничким локацијама на граничним прелазима, рекао је министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Мектић је изјавио новинарима након сједнице Савјета министара да је овај споразум оквирни правни основ да могу бити успостављане заједничке контролне тачке на граничним прелазима између БиХ и Србије.

"На једном мјесту налазиће се граничне контроле БиХ и Србије. О свакој заједничкој контролној тачки накнадно ћемо се договарати јер треба да буде испуњено низ техничких и других услова да би то могло да функционише", нагласио је Мектић, али није могао да наведе колико ће бити тих контролних тачака.

Према његовим ријечима, овим споразумом предвиђена је и у прелиминарним разговорима договорена контролна тачка на мосту Братунац-Љубовија, али је услов да претходно буде донесен овај споразум.

Мектић је навео да је Савјет министара на данашњој сједници у Сарајеву разматрао и информацију о реализацији пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ и проблемима у реализацији.

"Према некој динамици на реду је технички пријем објекта затвора и тиме престаје да постоји Јединица за имплементацију изградње објекта затвора и почиње да функционише завод као установа. Треба именовати менаџмент и донијети правилнике и подзаконске акте", навео је Мектић.

Он је саопштио да је Савјет министара данас задужио Министарство правде да у року од 45 дана достави Савјету министара на сагласност правилник о унутрашњој организацији и систематизацији на основу којег би могао да буде расписан оглас за пријем менаџмента завода.

Извор: СРНА