latinica  ћирилица
12/12/2017 |  13:13 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Предузето све да Фонд солидарности почне да функционише у законском року (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да су предузете све активности да Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству почне да функционише у законском року, односно од 1. јануара сљедеће године. Он је рекао да ће Фонд "одразити душу друштва и његову способност да покаже солидарност", на коју је, како каже, поносан као предсједник Републике. те је предложио да Фонд буде препознат као Фонд душа дјеце.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - прес - Фото: РТРС
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - пресФото: РТРС

"Фонд је основан са идејом да се друштво доведе у позицију хуманог односа према тешко обољелој дјеци чије лијечење захтијева интервенцију институција изван Републике Српске. Жељели смо да ускратимо понижења родитеља, дјеце, укупне јавности и здравственог система Српске", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са челним људима Фонда.

Додик је рекао да је Српска прва у региону која ову област регулише законом, те је тиме још већа обавеза да рад Фонда буде успјешан.

"Очекујем да ће неки у окружењу реаговати на овај начин, управо подстакнути нашим примјером. Овогодишње хуманитарно вече, које већ традиционално организујемо, биће у функцији прикупљања средстава за Фонд", истакао је Додик.

Предсједник Српске каже да је прихватио идеју да се путем закона регулише ова област како би се дефинисала одређена права и обавезе.

"Драго ми је што је закон у јавној расправи прошао запажено, што нико није био против њега када је усвајан у форми нацрта и приједлога и што је добио процедуралну подршку представника укупног политичког и јавног живота у Републици", истакао је Додик.

Он је напоменуо да сву логистку у раду овог фонда солидарности преузима Фонд здравственог осигурања Републике Српске, те да због тога неће бити формиране никакве посебне службе како би сва прикупљена средства могла да буду утрошена за помоћ дјеци.



"У Закону су наведени сигурни и трајни извори финансирања Фонда, а свако ко не жели да се од његове плате одбија постотак за Фонд, дописом се може изузети", појаснио је Додик и додао да сматра да таквих случајева скоро да и неће бити, али да је Закон морао да предвиди ради оних који не желе бити дио хумане атмосфере у друштву.

Он је подсјетио да су Буџет Републике, као и буџети општина обавезни издвајати одређени проценат средстава из својих прихода, као и да се приликом набавке службених аутомобила у јавном сектору пет одсто од цијене набавке мора издвојити за Фонд.

"Фонд ће овиме имати сигурне изворе финансирања. Ми не мислимо да се овиме могу ријешити сви проблеми, али ово је почетак", рекао је Додик и додао да су чланови Управног одбора захвални што им је пружена прилика да раде на овај начин у оквиру овог фонда.

Он је позвао новинаре да подстичу транспарентност Фонда која ће бити видљива у сваком тренутку, као и његов рад, те хуманитарно вече које ће бити одржано крајем године и тиме дају своју подршку.

"Овдје је ријеч о свима нама, јер када неко дијете тешко оболи, оболи цијело друштво, јер нико према тој чињеници не остаје равнодушан", сматра Додик.

"Желимо да очувамо дигнитет ове институције и да побољшамо њен рад. У првим фазама, уколико се укаже на било какве могућности да се побољша систем, Управни одбор неће оклијевати и доставиће приједлог за побољшање законског акта и доношење одређених процедура и аката из њихове надлежености", поручио је Додик.

Предсједник Српске је захвалио вршиоцу дужности директора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминки Вучковић што је прихватила дужност и Управном одбору који ће свој посао обављати без накнаде.

Вучковићева је рекла да Фонд преставља добар начин да се на организован и системски начин помогне обољелој дјеци и њиховим породицама, те комплетној друштвеној заједници.

Она је навела да ће у наредном пероду бити именовани чланови комисије и изабрани експерти који ће помоћи приликом одлучивања о најбољој здравственој установи.

Вучковићева је поручила родитељима да буду свјесни да се кабинет предсједника Републике, Влада и све институције Српске труде да помогну дјеци и родитељима, те их позвала да користе оно што постоји у законодавству и да траже своја права.

Она сматра да је Фонд најбољи поклон који је Српска дала својим грађанима на крају ове године.

Од 1. јануара почиње потпуна примјена Закона о Фонду солидарности за лијечење дјеце у иностранству у дијелу који се односи на прикупљање средстава у овај фонд.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске раније је саопштено да ће тада почети потпуна примјена члана шест Закона о Фонду солидарности, којим је предвиђено да Фонд прикупља средства од посебног доприноса за солидарност у износу од 0,25 одсто нето плате запосленог лица у Српској.

Предвиђено је да се средства прикупљају и из буџета општина и градова у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, затим донација привредних друштава, предузетника и појединаца и осталих средстава.

Средства ће се прикупљати и из буџета Републике у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, умањених за износ доприноса за социјално осигурање, затим од посебног доприноса за солидарност на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног путничког возила, осим возила МУП-а и здравствених установа.

Предсједник Српске позвао је медије да уз рад подстичу и транспарентност Фонда и да 27. децембра подрже осмо Донаторско вече, на којем ће сва прикупљена средства бити уплаћена на рачун овог Фонда.