latinica  ћирилица
12/12/2017 |  12:58 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Филиповић: Очекујемо жалбу Тужилаштва на пресуду Орићу

Чим је Суд БиХ омогућио оптуженом Насеру Орићу да се брани са слободе, било је јасно да му је свјесно омогућено да утиче на свједоке, што се у току судског процеса и показало, рекла Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Филиповићева је навела да су свједоци у претресном поступку мијењали исказе у односу на оне које су дали у истражном процесу, или се, наводно, нису сјећали догађаја о којима су у току истраге детаљно свједочили, а односе се на Орићево учешће у злочинима над српским цивилима око Сребренице и Братунца.

Она је истакла да Тужилаштво БиХ лако може да докаже да је у току судског процеса Орићу било притисака на свједоке и "неких махинација које су необјашњиво мијењале ток суђења".

- На састанку 7. новембра са тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, којем сам присуствовала, главни тужилац БиХ Гордана Тадић обећала је представницима удружења српских жртава да ће бити упућена жалба на првостепену пресуду Орићу и тражила је да вјерујемо Тужилаштву - нагласила је Филиповићева.

Она каже да породице жртава очекују да Тужилаштво неће злоупотријебити њихово повјерење.

- Очекујемо да Тужилаштво БиХ ради свој посао и да благовремено поднесе жалбу на првостепену пресуду, те да не подлегне притисцима бројних бошњачких владиних и невладиних удружења која штите Орића - додала је Филиповићева.

Извор: Срна