latinica  ћирилица
12/12/2017 |  12:26 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Додик: Огромно неповјерење у Суд и Тужилаштво БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је неповјерење Срба према Суду и Тужилаштву БиХ огромно јер су то вјештачке институције направљене да би судиле Српској и Србима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Коментаришући најаву да би Тужилаштво БиХ могло да затражи укидање ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, јер се темељи на непостојећим доказима, Додик је рекао да годинама говори о Суду и Тужилаштву БиХ покушавајући да оспори нелегално поступање.

"Свих претходних година говорио сам о Суду и Тужилаштву БиХ у покушају да оспорим њихово понашање и нелегално поступање, о којима најбоље говоре јавно изнесени докази о злоупотребама свједока и процедура", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да је судско вијеће у овом случају направљено тако да је неминовно било да Орић буде ослобођен, јер је ријеч о "камуфлираној причи о два Србина - из Сарајева и Тузле, те војном судији који је Србе затварао по логорима у Сарајеву".

То што Тужилаштво БиХ сада покушава да отвори нека питања након више од 20 година, каже Додик, говори колико је тај процес изнуђен и да је њихов посао у вези са суђењима Србима завршен.



"Судити некоме у Републици Српској, а ослободити Насера Орића на истом том суду, говори о немогућности повјерења Срба у такав суд и чињеницу да га треба укинути", рекао је Додик.

Он је додао да залагање Европске уније да направи причу о правди у БиХ нема правни темељ.

"Не постоји уставни основ за формирање Суда и Тужилаштва БиХ и тај уставни основ ће остати споран докле год та институција не добије уставну верификацију, што је искључиво могуће кроз договор о томе на који начин капацитирати тај суд", поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да се често говори да је "Хашки трибунал основа, а Суд БиХ наставак", али да они не остварују функцију правде и да су њима сви незадовољни и понижени, прије свега жртве.

"Ми који радимо у институцијама не дајемо им никакав легитимитет, јер Суд и Тужилаштво БиХ нису формирани на бази Устава, него политичког насиља које су вршиле Америка и Европа", поручио је Додик.

Извор: СРНА