latinica  ћирилица
12/12/2017 |  11:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о изградњи ТЕ Гацко 2 (ФОТО/ВИДЕО)

Представници Републике Српске и кинеских компанија потписали су данас у Бањалуци споразум о изградњи Термоелектране Гацко 2, једне од највећих послијератних инвестиција у Републици Српској.
Потписан уговор о реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2 - Фото: СРНА
Потписан уговор о реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2Фото: СРНА

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је са представницима Кинеске машинске инжењерске корпорације и Енергетског фонда за тржишта у развоју општи уговор о реализацији пројекта изградње Термоелектране Гацко 2, чија је вриједност процијењена на више од милијарду КМ.

Ђокић је појаснио да је потписан општи уговор о оснивању заједничког предузећа и да сада треба започети поступак оснивања предузећа у којем ће кинеска страна имати 51 одсто удјела, а Република Српска 49 одсто.

- Да би се основало предузеће, постоје претпоставке које се морају створити и ми ћемо на томе радити. Овим уговором смо предвидјели да те активности могу трајати најдуже 12 мјесеци, али наша је намјера да већ наставимо испуњавати услове дефинисане тим општим уговором - рекао је Ђокић.

Потписиввању уговора су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

Кинеске компаније се показују као озбиљни партнери, нагласио је предсједник Српске, додавши да је од идеје до уговора био укључен овај пројекат.

- Ово значи нову енергерску безбједност и сигурност Републике Српске - навео казао је Додик и изразио наду да ће реализација пројекта почети веома брзо.

Прес предсједника Српске Милорада Додика након потписивања уговора (СРНА)

Министар Ђокић је навео да ће након стварања претпоставки за финансирање тог пројекта услиједити разговари са финансијским партнерима, у чему ће главну улогу имати кинеска страна. Како је додао, то је поступак који захтијева кинеска страна, због другачијих процедура које важе у Кини за увођење у овакве послове изван њихове земље.

Он је нагласио да је потписивањем уговора и формално отворен пројекат изградње нове термоелектране на подручју општине Гацко инсталисане снаге 350 мегавата.

- За Републику Српску је веома значајно да ће овај пројекат бити реализован са кинеским компанијама и да је партнер у реализацији овог уговора Кина са којом Српска развија пријатељске односе, ствара атмосферу сарадње и међусобног уважавања и подршке. Ово ће бити највећа инвестиција коју ће Република Српска реализовати у поратном пероду - навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, кинеске компаније које ће учествовати у реализацији овог пројекта су "огромне и за свјетске услове" и спремне да Српска буде њихов партнер у реализацији оваквог пројекта који ће дати велики допринос развоју општине Гацко и цијеле Херцеговине.

Представник Енергетског фонда за тржишта у развоју Му Јуш оцијенио је да потписивање уговора представља конструктиван корак, јер је развој енергетике веома битан, те истакао да ће реализација пројекта донијети велику економску вриједност за Гацко, али и цијелу Српску.

- Наше компаније имају богато искуство и присутне су на тржиштима централне и источне Европе. Вјерујем да ћемо, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, у потпуности задовољити очекивања - додао је Му Јуш.

Предсједник Српске најавио је да би кинеске компаније, осим у енергетске објекте, ускоро могле да инвестирају у мрежу аутопутева и Болницу у Добоју.