latinica  ћирилица
12/12/2017 |  11:17 | Аутор: РТРС

Китаровић: Нећу одузети одликовања осуђеним у Хагу

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић неће одузети одликовања хрватским војним и политичким функционерима осуђеним у Хагу за ратне злочине, јер су их, како наводи, добили за одбрану од "великосрпске агресије".
Колинда Грабар Китаровић  (Фото: autograf.hr) -
Колинда Грабар Китаровић (Фото: autograf.hr)

Она је у Бјеловару, у којем је отворила привремену предсједничку канцеларију, навела да одузимање одликовања није до сада примјењивано, осим ако није ријеч о одлукама хрватских судова.

Китаровићева није била на комеморацији некадашњем команданту Главног штаба ХВО-а Слободану Праљку, мада је подржала шест осуђених функционера Херцег-Босне и изразила незадовољатво одлуком Хашког трибунала.

"Држава се води разумом, а не емоцијама", навела је она.

Како подсјећа дио хрватских медија, Китаровићева је у више наврата заступала изразито десничарске ставове и сарађивала са људима из таквих кругова, од новинара до савјетника.

Прве године по преузимању дужности предсједника Хрватске није била у службеној делегацији на комеморацији у Јасеновцу, већ је отишла у јутарњи самостални обилазак овог стратишта, осуђујући уопштено злочине и не помињући ко је убијан у том концентрационом логору.

Китаровићева је недавно током комеморације у Вуковару поручила да Хрватска и Србија неће још дуго имати нормализоване односе.

Извор: СРНА