latinica  ћирилица
12/12/2017 |  10:05 | Аутор: РТРС

"Очекивање да сет закона о акцизама буде усвојен ове седмице"

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да очекује да ће ове седмице Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојити сет закона о акцизама јер модификовани приједлог доноси рјешења за два кључна захтјева власти и опозиције – намјена средстава, те транспарентност њиховог прикупљања и расподјеле.

- То значи да је дошло до повећања путарина, а не акциза на гориво, што аутоматски искључује могућност да ће повећања од 15 фенинга ићи у општу буџетску потрошњу. И, коначно, имамо пуну транспарентност прикупљања и расподјеле тих средстава - навео је Звиздић за ТВ1.

Он је истакао да је усвајање акциза важан искорак који ће водити ка оперативности кредита ЕБРД-а и других међународних финансијских институција, а ријеч је о 800 милиона евра које постају оперативне и могу одмах да буду употријебљене за реализацију пројеката на изградњи ауто-пута и свих других путева.

- Усвајање закона о акцизама и закона о Агенцији за осигурање депозита биће посљедње реализоване мјере из писма намјере са ММФ-ом, што значи да се активно наставља аранжман са ММФ-ом и постаје активан петогодишњи уговор са Свјетском банком од 750 милиона долара - нагласио је Звиздић.

Он каже да сет закона о акцизама значи почетак озбиљних инвестиционих процеса који ће сигурно довести до побољшања економског стања у БиХ, отварања радних мјеста, нових директних инвестиција и уопште стварања добре основе за економски развој БиХ.

Звиздић тврди да ће одговори на Упитник сигурно бити готови до краја године.

- За друга тијела механизма координације за колегијуме за ЕУ интеграције имаћемо мање од два одсто неусаглашених питања са нивоа радних група и то ћемо у наредних десетак дана завршити на састанку колегијума за ЕУ интеграције, који чине премијери кантона, Федерације БиХ, Републике Српске, предсједавајући Савјета министара и градоначелник Брчко дистрикта. Састаћемо се у наредних седам до 10 дана и дефинисати она питања за која радне групе нису успјеле постићи консензус - рекао је Звиздић.

Он је навео да је у овом тренутку ријешено више од 90 одсто одговора на постављена питања.

Звиздић је истакао да су завршене и спремне за усвајање стратегије пољопривреде и руралног развоја, односно енергетике, али да се неколико мјесеци чека сагласност ентитетских власти, првенствено Републике Српске, на припремљени текст, упркос чињеници да су у процесу њихове израде учествовали представници свих нивоа власти.

- Послије усвајања пољопривредне стратегије можемо добити 30 милиона евра бесповратних средстава намијењених пољопривреди до краја године. Сматрам да ће такав податак бити довољан да се сви уозбиље и да врло одговорно приступе питању усвајања сагласности за саму стратегију, а оптимиста сам да би се то могло завршити до краја године - нагласио је Звиздић.

Он је додао да је у девет мјесеци извоз БиХ порастао за 17,8 одсто, што је далеко највише у региону, од чега више од 15 одсто расте извоз према ЕУ, а 32 према земљама ЦЕФТЕ.

- Први пут након рата имамо покривеност увоза извозом која је већа од 60 одсто. Исто тако бројни други економски показатељи приказују свој раст, а у неким од тих показатеља смо најбољи у региону - тврди Звиздић.

Извор: СРНА