latinica  ћирилица
12/12/2017 |  08:36 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

За отпремнине радницима "Жељезница Српске" иде 3,5 милиона евра

Представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, предузећа "Жељезнице Српске", али и Свјетске банке, очекују да на нивоу БиХ неће бити никаквих опструкција када је ријеч о давању сагласности на кредит ове банке од 51,3 милиона евра за реструктурирање "Жељезница РС".
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Финансијска ињекција од 51,3 милиона евра, прије свега, биће усмјерена како би се коначно завршила прича о измирењу обавеза према запосленима, а гдје се очекује исплата за доприносе, порезе, превоз, топли оброк и за раније пресуде које су добили запослени против ЖРС.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза РС, изјавио је у понедјељак у Бањлауци да ће највећи дио кредита, односно 42,7 милиона евра бити усмјерено на измирење обавеза према запосленима за доприносе и порезе, превоз, топли оброк и пресуде.

Према његовим ријечима, око 3,5 милиона евра биће усмјерено на отпремнине радницима којима ће бити прекинут радни однос, пет милиона евра за организационо реструктурирање, односно раздвајање инфраструктуре и успостављање информатизације, те око 128.000 евра за повлачење средстава.

Ресорни министар је објаснио да је процесом реструктурирања планирано смањење броја радника за 1.000, те да ће од 60 до 70 одсто њих бити пензионисано.

Он је нагласио да процес реструктурирања иде у добром правцу, а да је крајњи циљ да "Жељезнице" буду самоодрживо и профитабилно предузеће.

Драган Савановић, вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске", каже да тренутно у овом предузећу има око 3.000 запослених, од којих се 300 односи на администрацију, а остало су извршне структуре. Он је додао да је циљ да до краја наредне године број запослених буде 2.500.

- Предузеће има 140 милиона КМ дуга који се односи на кредите узете за обнову и модернизацију пруга и пружних постројења. Укупан дуг износи око 300 милиона КМ, рачунајући све обавезе према радницима, Пореској управи и фондовима - појаснио је Савановић.

Став институција РС је да је транспортни саобраћај и сада профитабилан, али не и путнички, који неће бити укинут ни након процеса реструктурирања.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас изјавио је у понедељак у Бањалуци да "Жељезнице Српске" превозе количину терета по километру близу ЕУ просека, те да ће реструктурирање омогућити да овај саобраћај буде још ефикаснији.

"Жељњзнице РС" у просјеку дневно превезу 500 путника, што на годишњем нивоу захтјева 20 милиона КМ за одржавање. Емануел Салинас је додао да трошкови повратне карте по путнику износе 170 КМ, те да је то трошак за цијло друштво и да би та средства могла бити усмјерена на области попут здравства и образовања.

Извор: Вечерње новости