latinica  ћирилица
12/12/2017 |  08:18 ⇒ 08:30 | Аутор: РТРС

Амнести: Имамо доказе, земље ЕУ саучеснице злостављању миграната у Либији

Земље чланице ЕУ су саучеснице у злостављању миграната у Либији, наводи организација за заштиту људских права Амнести интернешенел у извештају.
Либијска обала - Фото: AFP
Либијска обалаФото: AFP

Амнести у најновијем извјештају оптужује ЕУ да затвара очи пред бруталним тактикама либијске обалске страже и опасним притворским објектима, преноси АП.

Ова група за заштиту људских права са сједиштем у Лондону наводи и да либијска обалска стража прима мито од кријумчара, како би допустила да чамци са мигрантима исплове ка Европи.

Амнести истиче да посејдује видео-снимке и друге документарне доказе да је брод који је Италија донирала либијској обалској стражи био умешан у операцију пресретања у којој се више од 50 људи утопило.

- Европске владе не само што су у потпуности обавјештене о овим злоупотребама, већ активно подржавају либијске власти у заустављању прелазака преко мора и задржавању људи у Либији. Оне су саучесници у тим злочинима, рекао је директор Амнести интернешенела за Европу Џон Далхуисен.

АИ, такође, наводи да је прегледала видео-снимке, фотографије и документа који показују да у најмање једном инциденту посада брода који је Италија донирала либијској обалској стражи није употребила чамце за спасавање за мигранте који су се нашли у невољи на мору.

- Европске владе су показале гдје лежи њихови истински приоритети: у затварању главне медитеранске руте, при чему се ријетко обазиру на изазване патње, закључио је Далхуисен.

На удару прилива више од милион миграната у 2015. години, ЕУ је са Либијом и њеним сусједима радила на пресијецању главне мигрантске руте из Африке ка Европи, а њена стратегија је укључивала обуку и опремање либијске обалске страже како би зауставила чамце који покушају да крену на опасан пут преко Медитерана.

При том је ухваћено око 20.000 миграната, који су потом остали заглављени у Либији, гдје су притворске јединице претрпане и хигијенски запуштене, наглашава Амести.

Ова организација напомиње да је њен најновији извјештај заснован на интервјуима са десетинама миграната и званичника.

Извор: Б92