latinica  ћирилица
12/12/2017 |  07:51 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

НСРС о буџету и економским реформама (ВИДЕО)

У Парламенту Српске данас је размотрен Програм економски реформи до 2020. године.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

21.00... Народна скупштина Републике Српске наставиће сутра посебну сједници расправом о Приједлогу буџета за сљедећу годину, чији оквир је 3,3 милијарде марака. То представља увећање од 137,0 милиона, односно 4,3% у односу на средства планирана буџетом за текућу годину.

У уводном излагању министар финансија Зоран Тегелтија навео је да је Приједлогом буџета пројектован реални раст БДП-а од 3,3 одсто, извоза 9,2 и увоза 6,3 одсто.

20.34... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је макроекономски оквир Српске за наредни трогодишњи период заснован на реалним пројекцијама економског раста који ће се кретати по показатељима БДП-а од 3,5 до четири одсто.

Стојичићева је навела да је то потврдио и Фискални савјет Српске.

Шеф Клуба Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Слободан Протић рекао да је ријеч о реалном документу који показује могућност спровођења написаних мјера.

"Он је надоградња претходног програма економских реформи и својеврстан пресјек досадашњег пута, али отварања и нових праваца којим Српска треба ићи", рекао је Протић.

Посланик коалиције "Домовина" Адмир Чавка оцијенио је да је овај програм добар документ који показује смјернице за остваривање напретка, али је указао да је основни проблем одлазак радника јер Српска нема конкурентне плате.

Он је рекао да се образује и кадар који није могуће запослити због чега на бироима има много високообразованих кадрова.

20.08... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је вечерас да су производња хране и енергије два главна правца на којима треба да се базира стратегија будућег развоја Српске.
Стевандић је током скупштинске расправе о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година, по хитном поступку, рекао да поменуте компаративне предности треба укомпоновати у систем производње профита.

"И да то буде нешто што се евалуира и кроз инвестиције у нове и већ изграђене енергетске објекте. У производњи хране треба ријешити проблем слабог наводњавања и уситњених парцела", рекао је Стевандић и додао да је важан развој области туризма и услуга, ИТ сектора и трговине.

Он је оцијенио да опозиционари, који су данас напустили засједање, тешко подносе усвајање дневног реда у парламенту Српске, због чега и напуштају скупштинске клупе.

Стевандић је подсјетио да представници опозиције из Српске на нивоу БиХ три године не сарађују са властима у Српској, подмећу и желе Републици најгоре- мањак у буџету, социјално незадовољство, немире и слично.

Посланик ДНС-а Славко Глигорић нагласио је да ће бити потребно доста новца да се рализује Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година, те да у том смјеру треба што више користити властите ресурсе.

Самостални посланик Илија Стеванчевић рекао је да нема примједби на Програм економских реформи Српске, те је изразио задовољство ранијим повећањима пензија.

19.00... Шеф Клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић оцијенила је да је Програм економских реформи за период од 2018. до 2020. године веома важан документ који је квалитетно и садржајно урађен, али да треба имати у виду да је за економске реформе и развој неопходна политичка стабилност.

Стевановићева је истакла да таква стабилност постоји у Републици Српској, али не и на нивоу БиХ, због чега је изразила бојазан за комплетан успјех планираних реформи, наводећи да "Српска није изоловано острво".

Посланик СНСД-а Душица Шолаја каже да је један од кључних циљева реформа Завода за запошљавање, чиме ће се коначно знати колико је лица на евиденцији завода, којих су то образовних профила, односно које су то професије у суфициту, а које у дефициту.

Она је похвалила и мјеру која се односи на унапређење повезаности образовања и тржишта рада, те изразила наду да ће ова реформска мјера дати резултате.

18.46... Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Програм економских реформи за период 2018-2020. година документ који садржи велики број захтјева социјалних партнера.

Вишковић је навео да овај документ садржи оно што су били захтјеви Савеза синдиката, попут повећања најниже плате, потписивања колективних уговора, сузбијање сиве економије и остало.

Он је додао да је слично и са захтјевима Привредне коморе и Уније удружења послодаваца, те да је то разлог због којег опозиција, која је на тој позицији већ 15 година, није могла да присуствује посебној сједници.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Обрен Марковић сматра да је Програм економских реформи за период 2018-2020. година реалан документ који ће бити успјешно реализован.

Марковић је рекао да је у изради Програма учествовао и Владин и невладин сектор, те да је упркос различитим одређеним ставовима заједнички циљ - остваривање бољег привредног амбијента, а тиме и бољег стандарда грађана.

18.42... Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да су приоритетне мјере за обезбјеђење значајнијег привредног раста у Српској растерећење привреде смањењем пореских и непореских давања.

Обраћајући се у парламенту Републике Српске у својству госта током расправе о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године, Ђурић је рекао да ове приоритетне мјере подразумијевају смањење пореза и доприноса на ниво 51 одсто, повећање неопорезивог дијела дохотка на ниво најниже плате, рефундирање породиљског боловања у бруто износу, те смањење парафискалних оптерећења.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је у парламенту Републике Српске да се Унија залаже за смањење опорезивања рада.

"Унија је спремна да дио новца који Влада Републике Српске треба да нам смањи као оптерећење пребацимо износ у плате радника, а имајући у виду тешку демографску ситуацију и исељавање радне снаге са ових простора", додао је Тривић.

Тривић је рекао да је Унија задовољна предложеним рјешењем за рефундацију породиљских боловања.

18.20... Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је вечерас да Програм економских реформи Српске за период од 2018. до 2020. године треба да обезбиједи бољи и квалитетнији живот грађана и радника.

Обраћајући се посланицима у својству госта, Мишићева је током скупштинске расправе о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске за период од 2018. до 2020. године, по хитном поступку, истакла да радници који стварају нову вриједност имају сувише ниске плате да би себи и својим породицама обезбиједили бољи живот.

Она је навела да је проблем и одлазак младе и квалификоване радне снаге из Српске и БиХ, те истакла да економске реформе морају донијети повећање плата.

Предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић рекао је да је проблем то што 33 општине које спадају у ред неразвијених или изразито неразвијених имају структуру буџета коју до 90 одсто чине порески приходи с нагласком на приходима од индиректних пореза.

"Након посљедњег пописа утврђени су нови коефицијети у вези с расподјелом прихода од ПДВ-а, па је највећи број од ове 33 општине остао ускраћен за један износ ПДВ-а по основу броја становника", додао је Ћосић.

Када је ријеч о приходима од директних пореза, Ћосић је навео да Савез општина и градова има став да порез на лична примања, који се сада дијели између Републике и општина и градова у размјеру 75 према 25 одсто, треба помјерити на 70 према 30 или да пет одсто више прихода иде локалним заједницама.

Ћосић је рекао да је потребна већа финансијска дисциплина у локалним заједницама, те да треба радити и на доношењу законских рјешења која ће омогућити и регионални развој Српске.

 14.30... Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године израђен према методологији и смјерницама Европске комисије и да су њиме представљене кључне мјере економске политике Владе Републике Српске у назначеном периоду, уз средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи.

Она је истакла да овај документ представља надоградњу претходног Програма економских реформи и да је узео у обзир резултате и реформскe активности које је Влада Републике Српске провела у претходном периоду у различитим областима.

- Остварени резултати и макроекономски показатељи указују на опоровак и стабилизацију привреде у Републици Српској, након тешких година свјетске економске кризе, финансијских блокада које су долазиле са нивоа БиХ, али и тешких елементарних непогода које су обиљежиле претходни период - навела је премијерка Српске.

14.26... Посланици Народне скупштине су, након вишечасовне расправе, усвојили дневни ред посебне сједнице на којем су Приједлог буџета Српске за наредну годину и Приједлог програма економских реформи Републике Српске од 2018. до 2020. године по хитном поступку.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске по хитном поступку и Приједлог закона о доприносима, такође, по хитном поступку.

По хитном поступку биће разматрани и Приједлог закона о дјечијој заштити и Приједлог закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске разматраће Приједлог закона о Правобранилаштву Републике Српске, те нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Биће разматрани и приједлози одлука о дугорочном задуживању Српске за наредну годину и о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2018. годину.

Нису прихваћени приједлози посланика опозиције да се предложени акти и закони разматрају у форми нацрта умјесто приједлога, те да се поједине тачке скину са дневног реда.

Прије усвајања дневног реда, представници посланичких клубова опозиционих странака обавијестили су руководство Народне скупштине Републике Српске да посланици опозиције неће учествовати у даљем раду парламента због, како су навели, Пословника, Устава Српске и закона.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица рекао је да прошлогодишњи, као и предложени буџет за 2018. годину нема потписану и овјерену изјаву о фискалној одговорности министра финансија Републике Српске, која подразумијева и кривичну оговорност.

Говедарица је подсјетио да Закон о буџетском систему Републике Српске дефинише начин усвајања буџета Српске.

У парламенту Српске у току је разматрање Приједлога програма економских реформи Републике Српске од 2018. до 2020. године по хитном поступку, који образлаже предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

14.04... Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је данас да представници ове странке неће учествовати у даљем раду посебне сједнице.

"Не желимо учествовати у безакоњу, јер је ово незаконита сједница. Тражимо рад парламента у складу с Пословником, Уставом и законом. Власт жели да настави по старом, а ми ћемо тражити друге облике борбе", рекао је Чавић новинарима у Народној скупштини и додао да би то требало да ураде и њихови партнери из Савеза за промјене - ПДП-а и СДС-а.

Он је позвао предсједника Републике Српске Милорада Додика да распусти Народну скупштину, која је, према његовом мишљењу, "брука".

13.30... Посланик СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је основан приговор опозиције да се приједлог буџета за наредну годину и економских реформи Републике Српске 2018-2020. година врати у редовну поцедуру. Током скупштинске расправе о предложеном дневном реду, Говедарица је навео да је Законом о буџетском систему дефинисано на који начин се доноси буџет Републике Српске.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић предложио је да се Приједлог закона о дјечијој заштити разматра у форми нацрта умјесто по хитном поступку, како је то предложено. Он је истакао да подржава увођење материнског додатка за незапослене мајке и породиље. Заложио се за потребу да матерински додатак треба да добију све незапослене мајке које имају дјецу до 12 или 18 мјесеци старости, а не само мајке чија су дјеца рођена у децембру.

Реплицирала је посланик СНСД-а Јасна Лукић и упитала Бореновића зашто, када је био министар породице, омладине и спорта, није доносио законе за помоћ мајкама.

Самостални посланик Адам Шукало предложио је да Влада предложене акте и законе врати у редовну процедуру, да би били разматрани у форми нацрта, а не по хитном поступку.

Посланик Српске радикалне странке Миланко Михајлица сматра неприхватљивим да се стратешки документи као што су буџет и економске реформе Републике Српске за наредну годину, доносе по хитном поступку, умјесто у редовној процедури.

"Неприхватљиво је да се стратешки документи доносе по хитном поступку неколико дана пред Нову годину", нагласио је Михајлица.

Посланик НДП-а Драган Чавић указао је на кршење скупштинског пословника и Закона о буџетском систему Републике Српске, због чега сматра да приједлог буџета и приједлог економских реформи за наредну годину нису смјели бити упућени у скупштинску процедуру по хитном поступку.

12.40... Предсједница Владе Жељка Цвијановић позвала је представнике опозиције у Српској који су власт на нивоу БиХ да деблокирају 748 милиона КМ ако брину о грађанима Српске.

"Од тог износа 250 милиона КМ иде директно у буџет, док остало служи за изградњу саобраћајне инфраструктуре, јачање банкарског сектора, подршку запошљавању и многе друге ствари", рекла је Цвијановићева у расправи о предложеном дневном реду 25. посебне сједнице Народне скупштине.

Она је, одговарајући на примједбе опозиционих посланика, истакла да Свјетска банка у свијету има праксу да од земаља /у којима дјелује/ тражи да у јавном сектору успостави регистар запослених код корисника буџетских средстава.

Цвијановићева је назвала симпатичним тврдње опозиције да ће овај регистар служити као база за изборе, нагласивши да је Свјетска банка помогла да се постигне аранжман у вези са реструктурисањем Жељезница Српске.

"Они су обезбиједили повољна средства за јачање банкарског сектора, као и 40 милиона КМ подршке запошљавању у привреди да би били растерећни овдашњи послодавци тиме што би им биле рефундиране одређене обавезе", навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да опозиција и на данашњем засједању покушава да вријеђа и обезвриједи свакога и све што се ради, али да ће власт урадити оно што је за добробит грађана.

"Мени је фасцинантна ваша потреба да вријеђате грађане Српске, а од њих очекујете да вам укажу повјерење и доведу вас на власт", поручила је премијер Српске.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић данас је упозорио да је Српска од 2012. године до данас повећала отплату кредита из буџета, те да овај проблем из године у годину расте.

Бореновић је у расправи о предложеном дневном реду рекао да је отплата кредита доспјела на ниво 50 одсто изворних прихода.

Он је истакао да је Влада Српске требало да репрограмира задужења на дужи низ година и да остави простор за развојну компоненту буџета, додајући да свака земља треба ефикасно да управља дугом.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић упитао је зашто се важни документи, попут буџета и програма економских реформи усвајају на посебној сједници и по хитном поступку.

Он је рекао да те документе треба усвајати у редовној парламентарној процедури и у демократском политичком амбијенту, те да није добро да се Српска даље задужује.

11.35... Шеф Посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало сматра да је неприхватљиво да се стратешки документи - економска политика и буџет усвајају по хитном поступку, већ да би требало да буду разматрани у редовној процедури у форми нацрта. Током скупштинске расправе о предложеном дневном реду сједнице парламента, Брчкало је рекао да су све локалне заједнице у Републици Српској испуниле своју законску обавезу, јер су буџете прво разматрале у форми нацрта, а затим у форми приједлога.

Посланик СДС-а Миладин Станић сматра да би буџет и економска политика требало да буду разматрани у редовној процедури, оптуживши власт да оваквим поступцима жели да "одржи систем криминала и корупције у Републици Српској".

Посланик НДП-а Крсто Јандрић предложио је да се Приједлог закона о доприносима и Приједлог закона о дјечијој заштити разматрају у форми нацрта, а не по хитном поступку, како је то предложено.

Јандрић је предложио да се са дневног реда повуку приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину и приједлог одлуке о краткорочном задуживању Српске емисијом трезорских записа за 2018. годину, наводећи да није потребно задуживање Српске.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак указао је на кршење Пословника и низа закона, јер, како је рекао, већина предложених докумената по хитном поступку нису у складу са Пословником, законима и Уставом Републике Српске. Он је предложио Влади Српске да доношење ових докумената врати у редовну процедуру.

11.05... Новоизабрани омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић положила је заклетву пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Прије расправе о предложеном дневном реду, предсједник скупштинске Комисије за избор и именовања Радован Вуковић обавијестио је посланике да је престао посланички мандат Миленку Вићановићу из ПДП-а, те да је мандат умјесто њега додијељен сљедећем са листе ПДП-а Цвијетину Вилотићу, који је положио заклетву.

Вићановић је вратио посланички мандат ПДП-у јер је одлучио да задржи функцију директора бијељинског предузећа АД Комуналац.

Током скупштинске расправе о предложеном дневном реду, посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да је неприхватљиво да се приједлог буџета за наредну годину и економских реформи од 2018. до 2020. године разматра по хитном поступку пред крај календарске године, због чега је предложио да ова два документа буду повучена из скупштинске поцедуре.

Чавић је затражио да се из скупштинске процедуре повуче Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину, истичући да су буџет и економске реформе требало да буду разматрани у форми нацрта.

Приједлогом буџета Српске за 2018. годину процијењени буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у наредној години износиће 2,558 милијарди КМ.

Планирани буџетски суфицит од 125,2 милиона КМ биће усмјерен на покриће дугова према домаћим и страним кредиторима за директне и индиректне обавезе Републике Српске и дугорочних зајмова од међународних финансијских институција.

Посланици би требало да разматрају по хитном поступку Програм економских реформи Републике Српске 2018-2020. година и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2018. годину.

На предложеном дневном реду су Приједлог закона о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске - по хитном поступку и Приједлог закона о доприносима - по хитном поступку.

Требало би да по хитном поступку буду разматрани Приједлог закона о дјечјој заштити и Приједлог закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра Приједлог закона о Правобранилаштву Републике Српске, Нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске за наредну годину, те приједлог одлуке о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2018. годину.

Засједање пратите на РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА