latinica  ћирилица
11/12/2017 |  20:53 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Путин и Ердоган се слажу о Јерусалиму, закључење продаје С-400 ускоро

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да одлука САД да признају Јерусалим као престоницу Израела дестабилизује Блиски исток, док је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган истакао да су Анкара и Москва "на истој страни" што се тиче признања Јерусалима.
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган (Фото: https://rs.sputniknews.com)

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са Путином у Анкари нагласио да ће остати у контакту са Путином што се тиче питања Јерусалима.

Путин је рекао да се нада да ће потписати кредитне аранжмане за одбрамбену индустрију са Туском, док је Ердоган потврдио да ће се руски и турски званичници наћи ове недјеље, како би завршили договор о куповини одбрамбених ракетних система С-400.

Путин је, послије посете Египту, допутовао у Анкару. Разговори два предсједника почели су у формату радног ручка, а одржани су у Палати Бестепе, резиденцији турског предсједника од 2015. године, преноси Тас.

У врху агенде су и питања билатералне сарадње, прије свега заједнички пројекти у енергетском сектору, додаје руска агенција.

Два предсједника су се неколико пута састала ове године и имају редовне телефонске разговоре, док са Ираном раде на посредовању у изналажењу рјешења за Сирију, подсјећа АП.

Односи између Русије и Турске су били напети након што је Турска оборила руски борбени авион због кршења њеног ваздушног простора 2015, али су двије земље од тада обновиле билатералне односе.

Извор: Танјуг