latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:59 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Вјерске заједнице у БиХ оштро осудиле скрнављење православног гробља (ВИДЕО)

Представници вјерских заједница у БиХ оштро су осудили недавни вандалски чин скрнављења православног гробља у мјесту Дивљача, код Вогошће. Изјаву су дали у порти Храма Светог Пророка Илије у Илијашу, који је био мета вандалског напада у августу.
Међурелигијско вијеће - Фото: РТРС
Међурелигијско вијећеФото: РТРС

Вандалско рушење и скрнављење споменика на првославном гробљу у селу Дивљача, на којем су српске породице сахрањиване од 1783. године, изазвало је јединствену осуду вјерских заједница у БиХ, уз апел да се људи уразуме и развијају односе и са онима који су различити. 

"Нажалост није то једини догађај који се десио ове године, деветог августа је оскрнављен и православни храм Светог Пророка Илије и овај светосавски дом. Такви догађаји шаљу једну ружну поруку, слику", навео је парох илијашки Божидар Тановић.

Скрнављења, како је истакнуто, не чине вјерници, већ они којима није стало до добросусједских односа.

"Оно што мислим да је овдје ружније од те материјалне штете јесте то гробља су свима нама светиња, сад кад неко дирне у светињу то је дирне те у душу", истакао је жупник у Варешу Мирко Мајданџић.

"Данас сам овдје да дам осуду оваквог чина, напада на нешто што би требало изузетно да буде заштићено и вриједно свима нама као људима, без обзира о коме се радило и о којој вјерској заједници се радило", изјавио је имам у Старом Илијашу Амел Муминовић.

Међурелигијском вијећу, које годинама спроводи мониторинг напада на вјерске објекте, ове године пријављено је само седам случајева скрнављења. Свјесни су да је број пуно већи.

"За оно што ми пратимо шест година, на нападе на вјерске објекте, можемо рећи да је веома мали проценат ријешених случајева. Стање би могло бити пуно боље", нагласио је представник Јеврејске општине Сарајево Игор Кожемјакин.

Управо стога, данас позив на процесуирање и адекватно кажњавање починалаца ових недјела. Уз осуду вандалског напада, из општине Вогошћа истичу да је у току процедура доношења одлуке за санацију оштећених споменика.