latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:33 ⇒ 12/12/2017 | 07:51 | Аутор: РТРС

Постоји ли још Комисија за израду споразума о политичким односима? (ВИДЕО)

Комисија за израду споразума о међусобним политичким односима, ако је судити по данашњем иступу представника опозиције, више не постоји. Из Савеза за промјене за то криве представнике странака владајуће коалиције, који им нису доставили своје приједлоге споразума, нити показали иницијативу да се састану.
Власт и опозиција - Фото: РТРС
Власт и опозицијаФото: РТРС

Из СНСД-а одговарају да су, са коалиционим партнерима, озбиљно пришли изради споразума, и да није ријеч о споразуму за једнократну употребу.

Копредсједавајућа Комисије за израду споразума о међусобним политичким односима из реда СДС-а, Александра Пандуревић, каже да је опозиција понудила своја рјешења и да је на потезу била власт. Међутим, њихове приједлоге нису добили, иако је од претходне сједнице прошло више од 15 дана. 

"На првој сједници Комисије смо супротној страни рекли да очекујемо одговор до сутрашњег дана. Друга страна не жели да разговара. Комисије више нема, не постоји", рекла је копредсједавајућа Комисије за израду споразума о међусобним политичким односима из реда СДС-а Александра Пандуревић.

СНСД-ов Синиша Каран одговра да је рад на споразуму изузетно важан државнички и политички посао и да су представници партија из владајуће коалције у свакодневном контакту, а да је документ са њиховим приједлозима тренутно у фази усаглашавања.

"Уопште нисмо схватили и жао нам је ако су из СЗП мислили да је то споразум о једнократној употреби, за једну сједницу НС. МИ сматрамо да је овај споразуум требао бити у интересу Републике Српске и то у дугорочном периоду", нагласио је копредсједавајући Комисије за израду споразума о међусобним политичким односима из реда СНСД-а Синиша Каран.

Све ово могло би се одразити и на сутрашњу сједницу Народне скупштине на којој ће, на дневном реду, бити неки од најважнијих докумената као што су буџет, програм економских реформи, измјене Закона о задуживању, али и често спомињани нови Закон о дјечијој заштити. Из опозиције поручују да се пословник и устав и даље крше и то стављањем ових закона на дневни ред по хитној процедури.

"Кључни захтјев ће бити да се поштује Пословник, Закон о буџетском систему и Устав. Уколико то испоштују значи да постоји добра воља. Уколико не испоштују, шта да радимо", изјавио је посланик ПДП-а Перица Бундало.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини, Радован Вишковић каже да је то што није било сједнице Комисије 15 дана, само изговор за повлачење из Комисије. Иза свега види намјеру Савеза за промјене да поново покуша да дестабилизује Народну скупштину.

"Очито да они имају неке друге разлоге, неке друге термине па им се због нечега жури. Ја не знам о чему се ради, вријеме ће показати све па и то. На крају крајева, све ће се сазнати па то. Ништа се не може сакрити, па ни то какав је сценарио, ко су налогодавци и који је крајни циљ", додао је шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић.

Док из опозиције поручују да ће одлуку о наступу на сутрашњој сједници донијети уочи њеног одржавања, Вишковић поручује да постоји довољна скупштинска већина која ће омогућити нормалан рад Народне скупштине, без обзира на понашање опозиције.