latinica  ћирилица
11/12/2017 |  17:05 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Погоршава се положај Срба у Хрватској (ВИДЕО)

Положај Срба у Хрватској послије уласка ове земље у Европску унију, погоршава се из дана у дан. Ово је закључак Округлог стола о положају српске националне мањине у сусједним земљама.
Положај Срба у региону, округли сто - Фото: РТРС
Положај Срба у региону, округли стоФото: РТРС

Поручено је да Хрватска, када је ријеч о праву Срба, не поштује чак ни сопствени Устав.

Српској заједници у Хрватској веома је стало да Србија и Хрватска што прије почну дијалог " о тешким темама" које је Хрватска поставила као услов Србији, да затвори поглавље 23 у процесу приступања Европској унији, као што су границе, питање несталих и положај националних мањина, јер је то препрека и за остваривање већих права за Србе у Хрватској, рекао је Пуповац.

"Тако да ми се чини да би свака политика у Србији требала имати један од примарних интереса да покуша превладати неспоразуме који могу постојати и успоставити дијалог ако због ничега другог онда је очување једне трећине предратног броја Срба у Хрватској", истакао је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

"Мислим да долазећа посјета сусрет Вучић Колида Китаровић и та декларација коју су они потписали треба да буде основ за почетак нове политике Србије", изјавио је директор Форума за етничке односе Душан Јањић.

Млађе генерације Срба у Хрватској тешко могу да се ослободе стигме која је створена деведесетих година, па им је извјеснија асимилација него очување идентитета, упозоравају представници Срба из Хрватске. Питање двојезичности, запошљавања и приступ медијима се не поштује, иако је то предвиђено највишим законодавним актом. 

"Имамо проблем. Тај проблем се састоји озбиљно у томе што постоје притисци из друштва, притисци који нису за потцјењивање и који значајно утичу на нарушавање прво, грађанских права, а онда и одређених права која су записани у уставном закону и другим законима који регулишу права националиних мањина", истакао је бивши савјетник хрватских предсједника Синиша Таталовић.

Када је ријеч о Декларацији о Србима у региону и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа, Србија треба да пружи највећи допринос, јер јој свакако није у интересу садашњи положај Срба у Хрватској, закључено је на скупу у Српској академији наука и умјетности.