latinica  ћирилица
11/12/2017 |  17:01 ⇒ 12/12/2017 | 08:30 | Аутор: РТРС

Жена заражена ХИВ-ом преминула од посљедица основне болести

Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године ХИВ вирусом путем трансфузије крви, преминула је од посљедица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мјере лијечења, изјавио је директор Института за јавно здравље Војводине Владимир Петровић.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у сјеверној покрајини, преносе београдски медији.

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мјере за спречавања даљег ширења инфекције.

Институт наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у оквиру лијечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, "примила крв-дар дугогодишњег добровољног даваоца".

"Приликом доласка на давање крви добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената", навели су из Института.

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Из Института наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани "период прозора", који представља период који траје од шесте недјеље до шестог мјесеца, а у пројсеку око два мјесеца од тренутка инфекције, "у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом".

Институт је позвао све да се у што већем броју тестирају на крвнопреносиве вирусе у регионалним заводима, домовима здравља и приватним лабораторијама, а не у установама за трансфузију крви.

Према прелиминарним подацима овог војвођанског Института, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције, с тим што је код 41 особе инфекција новооткривена, док је 10 особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години.

Извор: Срна