latinica  ћирилица
11/12/2017 |  16:24 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Каран: Споразум политичких субјеката није за једнократну употребу

Копредсједавајући Комисије за израду споразума о међусобним односима политичких субјеката у Републици Српској Синиша Каран рекао је Срни да су представници СНСД-а, ДНС-а и СП-а веома озбиљно пришли изради овог споразума.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

"Наше полазно стајалиште је било да то није нека ад хок група и неозбиљан посао, већ да је ријеч о изузетно важном политичком и државничком послу који није у интересу ниједне политичке партије, већ Републике Српске. Жао ми је ако је Савез за промјене схватио да је то споразум о једнократној употреби, за једну сједницу Народне скупштине", истакао је Каран.

Он сматра да је споразум требало да буде у дугорочном интересу Републике Српске.

"Озбиљно смо радили на овом документу, радимо и сада. Сви чланови радне групе били су у контакту и сви су упознати да веома озбиљно радимо на том документу, да смо припремили одређене тезе и да је овај документ у процедури усаглашавања", појаснио је Каран.

Он је нагласио да је владајућа коалиција жељела да се консензусом донесе заједнички акт који би регулисао односе и повезивао све политичке партије са сједиштем у Републици Српској у међусобној комуникацији и иступима функционера, да би у свим активностима, ма гдје се оне одвијале, заступали и промовисали интересе и политику Републике Српске.

"Сматрали смо да се овај споразум треба односити на дјеловање представника Републике Српске у институцијама БиХ и доношења одлука које су важне за Српску и које се не могу донијети без ње", нагласио је Каран.

Он је поновио да то није документ једне политичке партије, за једну сједницу Народне скупштине, већ за Републику Српску и много дужи период него што је једна сједница.

Чланови Комисије за израду споразума о међусобним односима политичких субјеката у Републици Српској из Савеза за промјене саопштили су данас за њих ова комисија више не постоји, јер представници владајуће већине нису доставили своје приједлоге.

Извор: Срна