latinica  ћирилица
11/12/2017 |  13:19 | Аутор: РТРС

Бошковић: Региону треба више просперитета, а мање прошлости

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић поручио је данас у Сарајеву да грађанима региона много више треба просперитета и будућности, а много мање прошлости.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Бошковић је, након сусрета са министарком одбране БиХ Марином Пендеш, рекао да Црна Гора жели да БиХ што прије активира Акциони план за чланство у НАТО /МАП/ и оцијенио да ће то бити "подстицај развоју демократије, владавини права, борби против организованог криминала и корупције у БиХ и цијелом региону".

Према његовим ријечима, искуство Црне Горе говори да је ступање у НАТО била покретачка снага за реформске процесе. "То је свакако нови подстицај нашем другом спољнополитичком приоритету, чланству у ЕУ. Мислим да смо и ту на добром путу и да је Црна Гора далеко одмакла и да ће врло брзо и ту остварити резултате", нагласио је црногорски министар.

Бошковић је истакао значај регионалне сарадње у области одбране и безбједности, као и у заједничким одговорима на кризне ситуације.

"Мислимо да та сарадња може бити још боља, поготово када треба да се суочимо са опасношћу и ризицима које доносе катастрофални пожари", рекао је Бошковић.

"БиХ и Црна Гора немају отворених питања, али за ово министарство је значајно то што је Црна Гора ове године постала пуноправна чланица НАТО", рекла је Пендешова, и додала, да БиХ у будућности жели чланство у НАТО, али претходно мора да активира МАП.

Она је истакла да ће два министарства убудуће још боље сарађивати, укључујући као посебан облик сарадње заједничку борбу против елементарних непогода, пожара посебно, као и заједничке курсеве и обуке, те акције деминирања.

Извор: СРНА