latinica  ћирилица
11/12/2017 |  12:28 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Бијељина: Бриљирали бесједници Гимназије "Филип Вишњић" (ВИДЕО)

У такмичарском дијелу "Вишњићевих дана" ове године бриљирали су ученици Гимназије која носи име Филипа Вишњића. Њихове ученице освојиле су прво и друго мјесто на литерарном конкурсу, а најбоља бесједа је Катарине Радић.
Бесједници - Фото: РТРС
БесједнициФото: РТРС

Катарина Радић годинама пише прозу, а ове године сматрала је да је дошло вријеме да учествује и на неком такмичењу на којем ће њен рад оцијенити стручњаци. Њена бесједа коју је писала на слободну тему "Национална обиљежја Срба за која се вриједи и мора борити" проглашена је најбољом.

- Моја порука је да у тежњи ка стицањем знања, познавањем језика и култура других народа и нација треба да чувамо наш идентитет и да се се боримо за очување нашег језика, историје и културе, а тек онда да тежимо ка стицању нових знања о другима - каже Катарина.

За писање ове бесједе Катарина се стручно припремала, прочитала је неколико књига уважених лингвиста и у синтези научних сазнања и података до којих је дошла написала систематичну причу, истичући кључна обиљежја српства која се не смију заборавити у данашњем процесу глобализације.

- Катарина је истакла ћирилицу, податке из културне историје Срба који, такође, треба да подигну свијест о значају нашег малог, али на овим просторима највећег народа. Ми први морамо себе да цијенимо себе, да би и други то учинили - каже Милена Ђокић, професор српског језика.

Како би представио на најбољи начин пјесму коју рецитује, Ђорђе Мирковић истражује настанак текста, поруку коју носи како би емоција дошла до сваког слушаоца. Тако је било и са пјесмом "Српско срце Јоханово", Веселина Џелетовића Павлова.

- Истраживао сам о Жутој кући, о проблемима тих људи, што ми је помогло да боље изнесем пјесму. Било је јако емотивно пролазити кроз читав тај процес припремања, а онда на крају и изношење те пјесме у јавност - каже Ђорђе.

Ови млади људи са безброј интересовања храбро корачају у будућност, не чекајући да им боље сутра донесе неко други, већ својим радом и амбицијама настоје да буду ствараоци љепше будућности.