latinica  ћирилица
11/12/2017 |  12:00 | Аутор: РТРС

Савчић: Ријешити мјесечна примања за 3.500 демобилисаних бораца

Основне примједбе Борачке организације Републике Српске на приједлог буџета Српске за 2018. годину односе се на рјешавање мјесечног примања за 3.500 демобилисаних бораца, изјавио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.
БОРС -
БОРС

"Власти Републике Српске треба да понуде најприхватљивији модел рјешавања проблема бораца који су старији од 65 година, а немају 15 година радног стажа, те бораца који имају 35 година радног стажа, а није им уплаћен ратни стаж и не могу остварити право на старосну пензију", рекао је Савчић.

Он каже да се друга примједба БОРС-а на предложени буџет односи на потребу доношења уредбе о стамбеном збрињавању преосталих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Навео је да је прва уредба, која је донесена за период од 2007. до 2014. године, у већини реализована, али да њом нису били обухваћени сви из ове двије борачке категорије.

"Првом уредбом обухваћено је можда њих 80 одсто, али одређен проценат није и то треба да утврди ресорно министарство и донесе нову уредбу", рекао је Савчић.

Трећа примједба на предложени буџет односи се на изостанак средстава за Фондацију БОРС-а "Помоћ" за пружање правне и друге врсте помоћи лицима осумњиченим или процесуираним за ратне злочине.

"Остала буџетска издвајања за идућу годину у складу са Законом о правима бораца остају иста на овогодишњем нивоу, осим повећања износа за личне и породичне инвалиднине за два одсто", рекао је Савчић.

Народна скупштина Републике Српске разматраће сутра на посебној сједници приједлог буџета Републике Српске за 2018. годину по хитном поступку.

Извор: СРНА