latinica  ћирилица
11/12/2017 |  11:37 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Путин наредио повлачење руских снага из Сирије

Руски предсједник Владимир Путин наредио је повлачење руских снага из Сирије.
Путин у Сирији - Фото: Screenshot/YouTube
Путин у СиријиФото: Screenshot/YouTube

Путин је посјетио базу Хмеимим у сиријској провинцији Латакија, први пут од њеног формирања.

Руски предсједник изјавио је данас да се руске трупе враћају из Сирије као побједници и упозорио да војни удари могу бити обновљени уколико терористи поново стекну иницијативу у овој земљи.

"Наредио сам министру одбране и шефу Генералштаба да почну повлачење руске војне групе на мјеста њених сталних локација", рекао је Путин .

Он је дошао у прву посјету овој бази од када је Москва 2015. године покренула антитерористичку операцију у Сирији на захтјев њеног предсједника Башара ел Асада.

Путин је нагласаио да ће руске снаге извршити ударе на терористе "какве они још нису видјели" уколико милитанти поново стекну предност у Сирији. Додао је да ће двије руске базе, у Тартусу и Хемимиму, и даље бити оперативне.

Путин је напоменио да је Сирија, уз помоћ руске војне операције, сачувана као независна и суверена држава и да су створени услови за политичко рјешавање кризе под окриљем УН и да би избјеглице могле да се врате кућама.

Путин се по доласку у ваздухопловну базу састао са Асадом и руским министром одбране Сергејем Шојгуом.

Путин и Асад: Припремити Конгрес националног дијалога

Русија се нада да ће успоставити миран живот и политички процес у Сирији заједно са Турском и Ираном, важно је припремити Конгрес националног дијалога, изјавио је руски предсједник на састанку са сиријским колегом Башаром ел Асадом.

"Надам се да ћемо заједно са Ираном и Турском, који дају допринос искорјењивању тероризма, успјети да успоставимо миран живот и политички процес. Важно је припремити Конгрес народа Сирије и започети процес мирног рјешавања", рекао је Путин.

Предсједници су одржали састанак руског војној бази Хмејмим.

Путин је обавијестио Асада да ће са предсједницима Турске и Египта разговарати о рјешењу ситуације у Сирији.

"Данас ћу имати прилику да о томе у Каиру разговарам са предсједником Египта и мало касније са предсједником Турске", рекао је Путин.

Асад је захвалио Путину на ефикасном учешћу Русије у борби против тероризма, саопштила је Асадова прес-служба.

Извор. Агенције