latinica  ћирилица
11/12/2017 |  09:26 | Аутор: РТРС

Србија данас отвара два поглавља са Европском унијом

Србија ће данас на Међувладиној конференцији у Бриселу отворити још два поглавља у приступним преговорима с Европском унијом и то поглавље 6 о правма привредних друштава и поглавље 30, о економским односима са иностранством.
Србија - ЕУ - Фото: илустрација
Србија - ЕУФото: илустрација

Земље чланице ЕУ одлучиле су да Србији дају "зелено свјетло" за отварање још два поглавља, чиме ће укупно бити отворено 12 поглавља. Пред коначну одлуку о отварању нових поглавља земље чланице су, као и обично, размотриле напредак Србије у оквиру поглавља 23 и 24 која се односе на рефоме у области владавине права у земљи, као и напредак у процесу нормализације односа с Приштином.

Све земље чланице нису биле задовољне укупним напретком који је Србија остварила у испуњавању Акционог плана за поглавље 23 које се бави рефомом правосуђа, антикорупцијском политиком, основним правима и правима држављана ЕУ. На основу тога донесена је "политичка одлука" да Србија отвори два умјесто три нова поглавља.

У ЕУ очекују да ће Србија у првом дијелу 2018. године моћи да отвори још најмање три нова поглавља, међу којима су поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама, поглавље 9 о финансијским услугама и поглавље 13 о рибарству. Ова три поглавља већ се налазе у радним тијелима вијећа. Очекује се и да Србија током 2018. године преда Бриселу преговарачке позиције и за додатна поглавља.

Извор: Агењнције